Per Christiansen

Jurist (deltid)

Per Christiansen er jurist og arbeider deltid i Civita. Han er cand jur (1976) og dr juris (1988) fra Universitetet i Oslo. Han har hatt studieopphold blant annet ved George Washington University Law School 2005-06. Han har vært kontorsjef i Norges Bank, spesialutsending for finans ved Norges delegasjon til EU, ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, advokat i PricewaterhouseCoopers, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø og sist dommer ved EFTA-domstolen fra 2011 til 2023. Hans hovedinteresseområder er EU og EØS. Han har skrevet flere bøker og en rekke artikler om EU, EØS og finansrett.

Skrevet av Per

Per Christiansen

Norge og Fellesmarkedet – folkeavstemningen 1972

Den første folkeavstemning om norsk EU-medlemskap fant sted i 1972. Søknaden skapte stor strid og seier for nei-siden. Norge fikk i stedet en frihandelsavtale for industrivarer.
Internasjonale institusjonerEU og EØS
Per Christiansen

EØS: Erfaringer og alternativer

Utredningen om Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen foreligger nå. Den gir tydelige konklusjoner, men dessuten en rekke anbefalinger om forbedringer. 
EU og EØS
San Marino
Per Christiansen

Europeiske småstater og EU

Småstater er en del av Europas historie, men de får sjelden mye oppmerksomhet. De må imidlertid ha et forhold til sine nabostater og dermed til EU. Noe annet ville være vanskelig for dem. 
InternasjonaltInternasjonale institusjonerEU og EØS
USA grunnlov
Per Christiansen

Et «Hamiltonian moment» i EU?

Alexander Hamilton, USAs første finansminister, gjorde delstatenes gjeld til en felles sak. Det var et viktig skritt for USA på veien fra konføderasjon til føderasjon.
Internasjonale institusjonerEU og EØS
Sveits
Per Christiansen

Sveits og EU

Sveits har valgt sin egen vei overfor EU. Den tosidige tilknytning har vært strevsom, tatt tid og er ennå ikke stabil. Forholdet er snarere preget av motsetninger på flere felt. 
InternasjonaltEU og EØS
Per Christiansen

Nærhetsprinsippet i EU-retten

EUs avgjørelser skal treffes så nær borgerne som mulig. Men økt handel, globalisering og rask teknologisk utvikling, og nå alvorlige krisesituasjoner internasjonalt med pandemi og krig, understreker behovet for samarbeid mellom EU-statene, snarere enn at EU-statene best løser problemene selv.
Internasjonale institusjonerEU og EØS