Velferdsstaten

Sykelønnsreform

OECD anbefaler i en ny rapport reform av den norske sykelønnsordningen, siden den kan fungere som en felle for utsatte mennesker. Rapporten anbefaler blant annet styrkede økonomiske incentiver for alle parter, inkludert arbeidsgivere og arbeidstakere, styrket kontroll og bedre samarbeid mellom helsearbeidere og NAV. Her kan du lese noe av det Civita tidligere har gitt ut om temaet.

Publisert: 5. mars 2013

OECD anbefaler i en ny rapport reform av den norske sykelønnsordningen, siden den kan fungere som en «felle for utsatte mennesker». Rapporten anbefaler blant annet styrkede økonomiske incentiver for alle parter, inkludert arbeidsgivere og arbeidstakere, styrket kontroll og bedre samarbeid mellom helsearbeidere og NAV.

Civita ga i 2010 ut en rapport om samme tema:

Den norske syke – full frihet på andres regning –

Regjeringens ekspertutvalg har flere gode forslag til tiltak for å få ned sykefraværet. Men utvalget burde ha gått lenger. Utvalget skriver selv i sin rapport: ”Det er hevet over enhver tvil at reduksjon i lønn ved sykefravær reduserer det totale sykefraværet”.

Civita-rapporten Den norske syke foreslår å bruke tiltak vi vet virker. Konkret foreslås det å redusere sykepengene til 70 prosent av inntekten. En del av besparelsen som dette gir, bør brukes til å øke overføringene til dem som permanent faller utenfor arbeidsmarkedet. Med større innslag av økonomiske insentiver vil man få en sykelønnsordning som er mer rettferdig for alle parter, dvs. de som bærer ekstra byrder på arbeidsplassen som følge av andres sykefravær, de som selv er syke, og de som har liten eller marginal tilknytning til arbeidslivet.

Last ned rapporten her: Den norske syke – full frihet på andres regning –

Se også Civita-notat nr 15 2012:

Helse og arbeid

Å øke arbeidsdeltakelsen i befolkningen er et viktig politisk mål. For å øke arbeidsdeltakelsen er det nødvendig å få flere som i dag mottar helserelaterte ytelser i arbeid. Dette notatet tar for seg noen av tiltakene for hvordan dette kan gjøres.

Norge har et omfattende system for aktivisering av personer utenfor arbeidsmarkedet, og er blant OECD-landene som satser mest på arbeidsintegrerende tiltak. I Norge er en stor del av disse tiltakene rettet mot aktiviteter i skjermede bedrifter. Forskning på arbeidsintegrerende tiltak viser imidlertid at tiltak rettet mot ordinært arbeid har størst suksess i å få folk i arbeid. Tiltak som integrerer behandling av sykdom og arbeid i ordinære bedrifter har vist seg å være spesielt vellykkede. Denne typen tiltak bør det satses mer på i Norge.

Les notatet her: Civita-notat_15_2012