Sykefravær og holdninger
Paradokset, at vi har en frisk befolkning men et høyt sykefravær, kan vi løse med å gjøre noe med sykelønnen. Det har kollega Villeman Vinje allerede skrevet mye om i rapporten Den norske syke, og han er ikke alene. Sykelønnsreduksjon ble foreslått allerede i 2000 i en NOU ledet av Matz Sandman, skriver Mathilde Fasting.
Publisert: 17. oktober 2014
Av Mathilde Fasting, prosjektleder i Civita.
Temaet for gårsdagens Debatten på NRK var sykefravær og kvinner. Debatten har allerede rast i spaltene i flere uker, og i går var flere forskere, kommentatorer og debattanter til stede i studio.
Fire enkle fakta om sykefravær:
- Kvinner har mer sykefravær enn menn
- Kvinners sykefravær øker
- Norge har verdens høyeste sykefravær og verdens mest generøse sykelønnsordning
- Norge har en av verdens friskeste befolkninger
Paradokset, at vi har en frisk befolkning men et høyt sykefravær, kan vi løse med å gjøre noe med sykelønnen. Det har kollega Villeman Vinje allerede skrevet mye om i rapporten Den norske syke, og han er ikke alene. Sykelønnsreduksjon ble foreslått allerede i 2000 i en NOU ledet av Matz Sandman.
At kvinner har høyere sykefravær enn menn, er delvis forklart i forskningen, men spørsmålet er hva som ligger i restposten – det som ikke kan forklares av forskerne – og spesielt hvorfor kvinners sykefravær øker.
Forskerne har flere hypoteser og noen årsakssammenhenger. Noen av svarene finnes i denne artikkelen i Aftenposten, der de to forskerne i studio, Arnstein Mykletun og Ebba Wergeland, er intervjuet. I tillegg finnes en stor mengde forskningsrapporter om sykefravær, hvorav man finner mange ved et søk på nettet.
Debattantene i studio hadde også sine forklaringer. Noen er mer skråsikre og krydrer gjerne sine forklaringer med personlige historier. Sist ute er det såkalt «Flink pike»-syndromet, men et enkelt bloggsøk skulle i tillegg gi nok av personlige historier og årsaksforklaringer.
Dermed ble debatten sauset sammen i en røre av noen som hadde personlige forklaringer og forskere som forsøkte å trekke debatten opp på et nivå der man kunne diskutere det man vet, og det man ikke vet, men bør finne ut av, om sykefravær.
En av de sentrale forskerne i Norge er Arnstein Mykletun. Han var heldigvis med i gårsdagens debatt. Han trakk frem at det ikke er forsket særlig mye på holdninger og har lansert sine foreløpige hypoteser i denne kronikken i Aftenposten.
Det kan for eksempel forskes på sammenhengen mellom sykelønnens dekning og holdninger til sykefravær, sammenhengen mellom kollegers sykefravær og eget sykefravær eller sammenhengen mellom å være opptatt av egen helse og sykefravær.
Vær så god, det blir din neste oppgave Mykletun. Men først kan vi gjøre det forskningen sier vi bør gjøre – redusere sykelønnsatsen.
Innlegget er publisert på Fastings blogg 17.10.14.