Leterefusjon og batterisubsidier kan ikke sammenlignes
Refusjonsordningen gjelder kun i letefasen, ikke i produksjonsfasen av olje og gass.
Publisert: 23. november 2023
Morrow Batteries administrerende direktør Lars Christian Bacher hevder i et intervju med DN 18. og 20. november, henholdsvis på nett og i papiravisen, at statlig støtte til batterifabrikkene kan sammenlignes med leterefusjonsordningen for oljeselskaper. Han kommenterer kritikken av slik støtte jeg kom med i samme artikkel.
Det er en heller dårlig sammenligning. Leterefusjonsordningen på norsk sokkel ble etablert for å gjøre det lettere for nye oljeselskaper uten skattbare overskudd å kunne lete etter olje og gass på norsk sokkel. De kan få utbetalt et beløp tilsvarende det de ville fått i skattefradrag dersom de hadde hatt skattbar inntekt. Ordningen ble etablert for å få flere selskaper inn på norsk sokkel. Equinor hadde en for dominerende stilling. Refusjonsordningen gjelder kun i letefasen, ikke i produksjonsfasen av olje og gass.
For batteriselskaper er det ingen risikofull «letefase». De kan gå rett på å investere i produksjonsanlegg. Støtte til forskning og utvikling, som samfunnsøkonomisk kan være fornuftig, kan i noen grad sammenlignes med oljeselskapenes letefase. Støtten til batterifabrikkene er imidlertid langt mer omfattende enn det. Uansett kan det ikke være støtte til forskning og utvikling det er snakk om for Morrow. Selskapet bruker ifølge Bacher velkjent teknologi, og er allerede i gang med produksjonen.
For å få mer fart på investeringer i grønn energi og utslippsreduksjon i Norge, kunne en, som foreslått av Terje Osmundsen i DN 2. august, vurdert å etablere en tilsvarende ordning som leterefusjonsordningen for slike investeringer. Batteriproduksjon i Norge gir imidlertid hverken lavere utslipp, eller økt tilgang på grønn energi her i landet. Heller tvert imot.
Innlegget er publisert i Dagens Næringsliv 21.11.2023.