Hvor er solidariteten?
Hvis venstresiden skal kritiseres, må det være for den manglende solidariteten med arbeidstagere i andre land. Tiltak som begrenser arbeidsinnvandringen slik Kristjansson ønsker seg vil være uheldig for norsk økonomi. Men det er også uheldig for utenlandske arbeidstagere, som dermed nektes muligheten til å skape seg et bedre liv i Norge, skriver Mathilde Fasting i Aftenposten.
Publisert: 2. juni 2014
Mimir Kristjánsson skriver i sin faste spalte i Aftenposten nylig at arbeidsinnvandringen bør bremses og at fri flyt av arbeidskraft fra EØS ødelegger norsk arbeidsliv. Hvor er solidariteten med arbeidere utenfor landets grenser?
Norsk arbeidsliv har hatt stor nytte av de mange EØS-borgerne som har kommet hit siden 2004, og de langt fleste arbeidstagerne har opplevd sosial jumping, ikke sosial dumping i Norge. Mange bransjer er helt avhengig av arbeidskraften EØS-borgerne tilbyr, og norsk arbeidsliv representerer muligheter for arbeidsinnvandrerne.
Norsk arbeidsliv er velregulert, og mange tiltak er allerede igangsatt for å sikre gode arbeids- og lønnsforhold i bransjer der det er useriøse aktører. Det er bred politisk vilje til å fremme et anstendig norsk arbeidsliv, men veien videre handler mer om konkret oppfølging og konsekvens for dem som bryter regler enn om nye tiltak.
At motstand mot arbeidsinnvandring sjelden handler om fremmedfrykt og rasisme, har nok Kristjánsson rett i, men det handler kanskje om proteksjonisme og beskyttelse av norske arbeidstagere. Hvis venstresiden skal kritiseres, må det være for den manglende solidariteten med arbeidstagere i andre land.
Tiltak som begrenser arbeidsinnvandringen slik Kristjansson ønsker seg vil være uheldig for norsk økonomi. Men det er også uheldig for utenlandske arbeidstagere, som dermed nektes muligheten til å skape seg et bedre liv i Norge. Det er nok en mager trøst for disse at Kristjansson understreker at «det er ingenting i veien» med dem.
Innlegget er publisert i Aftenposten 2.6.14. Se også rapporten:
Sosial jumping
Denne rapporten utfordrer forestillingen om at arbeidsinnvandring i hovedsak er såkalt sosial dumping. De langt fleste arbeidsinnvandrere til Norge jumper, de dumper ikke. Arbeidsinnvandrere gjør det bedre enn de har muligheten til i sitt hjemland.
I Norge får de mulighet til fast arbeid, sosial trygghet og god lønnsutvikling. De bedrer sin livssituasjon. Det er berikende for dem og for norske arbeidsplasser som mottar arbeidsinnvandrere. De aller fleste norske arbeidstakere vil også tjene på at arbeidsinnvandrerne kommer.
Last ned og les rapporten her: Sosial jumping