Venstresidens misvisende historiefortelling
Politikere og andre med tilhørighet på norsk venstreside viser ofte til etableringen av Statoil og statens engasjement i petroleumsindustrien som et argument for at nye statlige selskaper er en fornuftig strategi for fremtiden. Dette notatet sikter mot å vise hvorfor dette er en misvisende sammenligning.
Publisert: 17. april 2021
Landets rødgrønne partier ser ut til å ønske seg opptil flere nye statlige selskaper i tiden fremover. Det grønne skiftet er i all hovedsak den bakenforliggende årsaken for dette ønsket. Sjansen for at disse partiene blir en del av landets nye regjering og stortingsflertall etter valget i 2021 er stor. Vi kan derfor være på vei inn i et paradigmeskifte når det gjelder norsk statseierskap.
Politikere og andre med tilhørighet på norsk venstreside viser ofte til etableringen av Statoil og statens engasjement i petroleumsindustrien som et argument for at nye statlige selskaper er en fornuftig strategi for fremtiden.
Dette notatet sikter mot å vise hvorfor dette er en misvisende sammenligning.
Partiet SV trekker også frem at Norge må bygge videre på de positive tradisjonene som det statlige eierskapet har her i landet. Men hvordan har det statlige eierskapet i flere av landets mest verdifulle selskaper kommet til? Er det som følge av bevisste og strategiske satsinger på enkeltnæringer og bedrifter, av den typen venstresiden ønsker seg i dag? Og hva er egentlig risikoen ved statlig eierskap i forretningsmessige selskaper? Notatet forsøker også å besvare disse spørsmålene.
Last ned og les notatet her: