Vet du hvorfor du stemmer som du gjør?
Hva er viktigst for deg når du avgir din stemme? Ditt syn på politiske skillelinjer, at du identifiserer deg med et spesielt parti eller at partiet fremmer en sak du er interessert i?
Publisert: 2. august 2021
For noen måneder siden skrev jeg i min lørdagskommentar at ved stortingsvalget i 2017, sa over halvparten av velgerne at de bestemte seg for hvilket parti de ville stemme på i løpet av valgkampen. Slik har det vært ved stortingsvalgene siden 1997, samtidig som nesten en tredel av velgerne har bestemt seg like før valget og rundt ti prosent på selve valgdagen.
Denne trenden startet allerede på 1980-tallet, og er ikke et særnorskt fenomen. Som Haakon Oftebro Sandvold viser i en masteroppgave i statsvitenskap fra 2020, skifter europeiske velgere stadig oftere parti mellom valg, og de europeiske partisystemene preges generelt sett av økt ustabilitet.
De som oftest skifter parti er gjerne yngre og det Sandvold kaller politisk usofistikerte velgere, som har lav forståelse for og kunnskap om politikk, samt velgere med en dyp misnøye til demokrati og muligheten de har til å påvirke politikken. Men han viser også til at valg med mange partier, sterke endringer i valgdeltagelsen over tid og lav økonomisk vekst, kan ha betydning for stabiliteten i styrkeforholdet mellom de politiske partiene.
Jeg skal ikke følge opp denne forskningen her, men heller presentere noen tradisjonelle måter å forklare det vi statsvitere kaller velgeradferd på – slik at du kanskje kan gjøre deg opp en mening om hva som styrer ditt valg av parti når høstens stortingsvalg står for døren.
Den første forklaringen på hvorfor vi stemmer som vi gjør har sitt utspring i troen på at det er noen grunnleggende skillelinjer i samfunnet som får oss til å velge forskjellige politiske partier. Den uten sammenligning mest fremtredende politiske skillelinjen i de europeiske landene er den vi i dag kjenner som høyre-venstreaksen. Denne har historisk sett vært knyttet til den politiske konflikten mellom det vi kaller arbeid og kapital, altså arbeidstagere og arbeidsgivere, i et klasseperspektiv, mens den i dag primært gir seg utslag i ulike syn på forholdet mellom privat og offentlig sektor.
Dette er også den dominerende skillelinjen i norsk politikk, representert ved Høyre og Arbeiderpartiet. Men, som den kjente norske valgforskeren Stein Rokkan (1921-1979) i sin tid viste, er norsk politisk historie også sterkt preget av andre skillelinjer, hvorav den mellom sentrum og periferi ser ut til å kunne bli svært aktuell også i årets valg.