Demokrati og rettigheter

Integrasjon uten medlemskap – noe å lære av Sveits?

Publisert: 19. april 2006

Det franske og nederlandske nei til EUs grunnlov har i Europa ført til en voksende interesse for «den sveitsiske modellen». Modellen lanseres som et alternativ både til EØS-avtalen og fullt medlemskap. «Den sveitsiske modellen» var tema for CIVITAs frokostseminar 19. april.

Norge har valgt EØS. Sveits har valgt sin egen løsning. Nylig ferdig forhandlet landet to sett med bilaterale avtaler med EU. Dette gjør Sveits mer integrert med EU enn noen andre ikke-medlemsland, med unntak av Norge, Island og Liechtenstein.

Marius Vahl fra den Brüssel-baserte tankesmien Centre for European Policy Studies (CEPS) presenterte hovedtrekkene i ”den sveitsiske modellen” for en stor forsamling Europa-interesserte deltagere på CIVITAs frokostseminar.

På tross av omfattende bilaterale avtaler mellom Sveits og EU, er det forsket lite på landets relasjoner til EU. Vahls bok ”Integration without Membership” analyserer de bilaterale avtalene mellom Sveits og EU, med hovedvekt på avtaler som trådte i kraft i 2002. Den sveitsiske modellen er interessant også for en norsk debatt om europeisk integrasjon, fordi det finnes alternativer til EØS-modellen, men da må man også tenke gjennom hva man ønsker å forandre i EØS-avtalen. Ønsker man en svakere tilknytning til EU enn i dag og hva vil man i så fall oppgi?

Grete Berget fra Europabevegelsen understreket i sitt innlegg at det er Sveits som tilpasser seg EU og ikke omvendt. Den sveitsiske modellen er ikke attraktiv for Norge. I Norge er det interessant å registrere at Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i regjering, beveger seg i retning av sterkere støtte til europeisk integrasjon gjennom forvaltningen av EØS-avtalen.

Heming Olausen fra Nei til EU mente at det er viktig i en diskusjon om europeisk integrasjon å få frem at det finnes flere nyanser og muligheter som kan bidra til å berike vår hjemlige debatt. Sveits er interessant men ikke svaret på problemene med EØS, sa han.