Politikk og samfunn

Finnes det noe håp for den offentlige samtalen i Norge i dag?

Gyldendal, Civita og Agenda inviterte til debattmøte på Gyldendalhuset onsdag 27. november der Bård Larsen fra Civita, Sylo Taraku fra Agenda, kommentator Hege Ulstein fra Dagsavisen og forfatter Anne Holt innledet.

Publisert: 27. november 2019

Gyldendal, Civita og Agenda inviterte til debattmøte på Gyldendalhuset onsdag 27. november

Innledere var Bård Larsen fra Civita, Sylo Taraku fra Agenda, kommentator Hege Ulstein fra Dagsavisen og forfatter Anne Holt

Samtalen ble moderert av Fredrik Solvang.

Det norske offentlige ordskiftet blir i stadig større grad preget av polarisering, populisme og hatefull retorikk. Samfunnsdebattanter og politikere som ytrer seg offentlig blir offer for sjikane og trakassering både privat og i åpne fora. Dette er blant annet et resultat av en teknologi som fremelsker polemikk og raseri.

Den norske offentligheten som skulle være et sted for «mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet», er i ferd med å bli noe helt annet. Er vi i ferd med å få en offentlighet der viktige stemmer ikke lenger tør, eller orker, å ytre seg?

Anne Holt har skrevet om alt dette i sin nyeste roman Furet/værbitt – en bok Dagbladet kaller en «skremmende god samtidskommentar». Hun tar med det opp en tradisjon fra Sjöwall & Wahlöö: Å benytte kriminalromanens form til å diskutere akutte politiske problemstillinger.

Se video fra møtet her: