Ny abortlov
Forslaget til ny abortlov bør kunne legge grunnlaget for en saklig og respektfull debatt
Bioteknologi og etikk
Fakta og myter i kjønnsdebatten
Spørsmål om kjønn og kjønnsidentitet har blitt episenter i kulturkrigen. Hva er fakta, og hva er myter?
Ideer
Norsk lovgivning om assistert befruktning, surrogati og fosterdiagnostikk sammenlignet med andre europeiske land
Når norske politikere skal ta stilling til liberaliseringer innen medisinsk bioteknologi, kan det være lurt å ha innsikt i hva som er praksis i andre europeiske land. I dette notatet sammenlignes norsk lovgivning med lovgivningen i europeiske land på noen sentrale saker.
Bioteknologi og etikkMenneskerettigheter
Gen- og bioteknologi og liberalitet
Hvordan skal man karakterisere det restriktive synet i gen- og bioteknologispørsmål? Er det konservativt eller liberalt? «Slik mange i Venstre og de fleste liberalister formulerer seg, er det liberale å tillate senaborter og ulike måter å få barn på. Selv oppfatter jeg meg som verdiliberal. Jeg har derfor spurt meg selv: Er jeg likevel ikke liberal, siden jeg har et mer restriktivt syn i mange gen- og bioteknologiske spørsmål?,» skriver Kristin Clemet.
IdeerLiberalismeBioteknologi og etikk
PODCASTSERIE
Liberal halvtime om sorteringssamfunnet, del 2: Er det greit å designe sin egen baby?
De siste årene har det blitt gjort enorme fremskritt innenfor genetikk og bioteknologi. Hvilke etiske dilemmaer skaper den teknologiske fremgangen? Dette er andre del i en mini-serie om sorteringssamfunnet, hvor vi undersøker hva som er mulig å gjøre, hvilke etiske dilemmaer dette skaper og hvilke implikasjoner utviklingen bør få for politikken. Gjest i andre del er Civita-filosof og professor ved UiB, Lars Fr. H. Svendsen.
Bioteknologi og etikkDemokrati og rettigheter
Sorteringssamfunnet del 3: Hvordan skal politikken forholde seg til revolusjonen innen bioteknologi?
Dette er tredje og siste del i en mini-serie om sorteringssamfunnet hvor vi undersøker hva som er mulig å gjøre, hvilke etiske dilemmaer dette skaper og hvilke implikasjoner utviklingen bør få for politikken. Gjest i tredje del: Stortingsrepresentant for Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde.
Bioteknologi og etikkDemokrati og rettigheter
Liberal halvtime om sorteringssamfunnet, del 1: Hvor mye kan vi manipulere vårt eget genmateriale?
Hvor mye vet vi om vårt eget genmateriale? Er det mulig å manipulere genene og skape en «designer-baby»? Dette er første del i en mini-serie om sorteringssamfunnet hvor vi undersøker hva som er mulig å gjøre, hvilke etiske dilemmaer dette skaper og hvilke implikasjoner utviklingen bør få for politikken. Gjest er professor Dag Erik Undlien.
Bioteknologi og etikkDemokrati og rettigheter
ABORTDEBATTEN
Full splittelse om abort – eller nytt samspill?
Noen frykter at vi nå får amerikanske og sterkt polariserte tilstander i norsk abortdebatt. Et alternativ kan være å samarbeide om et nytt kompromiss.
Bioteknologi og etikk
Abortdebatten: Hvorfor er den så vanskelig?
Menneskeverd og Civita inviterte til debattmøte på Litteraturhuset tirsdag 29. oktober.
Bioteknologi og etikkDemokrati og rettigheter
25
jan
torsdag 25 januar 2024 kl. 18:30
Trenger vi en ny abortlov? Bør vi utvide grensen for selvbestemt abort?
Menneskeverd og Civita inviterer til debatt på Litteraturhuset torsdag 25. januar kl. 18.30. Hva er argumentene for og imot å utvide grensen for selvbestemt abort?
Demokrati og rettigheter