Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Screenshot fra NRK Debatten 24. november 2022.jpg
Bård Larsen

De setter begrepet sivil ulydighet i vanry

Hvis du snuser på eller omfavner diktatur og vold som politisk verktøy, er hva du ellers måtte mene likegyldig.
Demokrati og rettigheter
Bård Larsen

Rødt sier det selv: Revolusjon!

Rødt er selverklærte revolusjonære – nevnt 14 ganger i inneværende prinsipprogram – noe som for Rødt er selve bunnplanken i det å skille seg ut i den norske, venstreradikale faunaen.
DemokratiDemokrati og rettigheterKommunisme
Bård Larsen

Unngå de skråsikre

Er det radikale ideer som er opphav for skråsikkerhet? Eller er det personligheten som skaper radikale meninger, spør Bård Larsen i VG.
IdeerPolitikk og samfunn

Radikal

I og med at radikalismebegrepet er relasjonelt vil en diktator oppfatte den som ønsker en slutt på diktaturet, som radikal. I et liberalt demokrati vil derfor radikalismebegrepet bli brukt om ønsket om en overgang fra liberalt demokrati til en annen samfunnsform.
DemokratiDemokrati og rettigheterPopulisme
Bård Larsen

Nytt Civita-notat: Ekstremisme, radikalisme og populisme

I debatten om høyrepopulisme og Fremskrittspartiet, i kjølvannet av valgkampen 2013, har begreper som ekstremisme, radikalisme og populisme til en viss grad glidd over i hverandre. Debatten har dessuten avslørt påfallende mangler på symmetri mellom høyre- og venstresiden i politikken når disse begrepene brukes i norsk offentlighet. Derfor er en begrepsdrøfting interessant.
DemokratiPopulisme
Bård Larsen

Nr. 24 2013: Ekstremisme, radikalisme og populisme

I debatten om høyrepopulisme og Fremskrittspartiet, i kjølvannet av valgkampen 2013, har begreper som ekstremisme, radikalisme og populisme til en viss grad glidd over i hverandre. Debatten har dessuten avslørt påfallende mangler på symmetri mellom høyre- og venstresiden i politikken når disse begrepene brukes i norsk offentlighet. Dette Civita-notatet drøfter disse begrepene. Last ned notatet her.
DemokratiPopulisme

Miljøpartiet de Grønne: Kaos og sosialisme

"De Grønnes omfattende program krever dyptgripende reformer av det norske samfunn. De er mot økonomisk vekst og vil avvikle norsk oljeindustri. Partiet ønske en sterkere statlig styring enn det vi har i dag. Partiet en økonomisk politikk langt ute på venstrefløyen," skriver Bård Larsen.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Bård Larsen

Si, si Punk!

"Det er liten tvil om at den norske punkbevegelsen er et stykke norsk kulturhistorie som også forgrenet seg inn i det politiske landskapet. Spørsmålet er hvorvidt det politiske aspektet har satt betydningsfulle avtrykk i ettertiden, slik 68-generasjonen gjorde det. Til det er nok svaret nei. Punken var nemlig temmelig ufarlig," skriver Bård Larsen på Ballade.no.
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Ekstremisme, radikalisme og populisme

Bård Larsen skriver hos Minerva: "Når den høyreradikale vil fjerne den bestående samfunnsordenen, grøsser vi alle intuitivt. Men ”venstreradikal” er snarere en hedersbetegnelse for ung og utålmodig, til tross for at alle sosialistiske statsformer har ført til dødelige og autoritære samfunn."
Demokrati og rettigheter