Innholdstype
Årstall
Kategorier
Skribenter
Tags
Den vanskelige kritikken
"Jeg mener altså fortsatt at Innsets bok er innsiktsfull på flere områder, men også at den har noen store svakheter, sett opp mot Innsets egne premisser og kriterier."
IdeerLiberalisme
Nyliberalisme: Forskjellen betyr faktisk noe
"Jeg har aldri kalt meg selv «nyliberal», og jeg strever med å finne noen andre som gjør det."
IdeerLiberalisme
Anmeldelse og kritikk av en ny fortelling om (ny)liberalisme
Dette notatet inneholder en kritisk analyse av historikeren og nyliberalismekritikeren Ola Innsets bok Reinventing Liberalism.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi
Stalsbergs metode
Ideologien som Linn Stalsberg og hennes meningsfeller har bestemt seg for å kalle «nyliberalisme», har lite til felles med innholdet i den historiske nyliberalismen, skriver Lars Peder Nordbakken i Morgenbladet.
IdeerLiberalisme
Det aller meste er bedre enn det var før
Har dette nye økonomiske systemet og de nye styringssystemene i offentlig sektor tjent oss godt? Og er de bedre enn den detaljreguleringen og planøkonomien vi forlot? Etter min mening ja.
IdeerLiberalisme
Nyliberalisme
Det store hamskiftet for begrepet nyliberalisme kom på 1980-tallet, etter gjennomføringen av en rekke økonomiske reformer, først og fremst i Storbritannia og i USA, kjennetegnet ved deregulering, privatisering og markedsliberalisering.
IdeerLiberalismePolitisk filosofiAndre ideologier
Nyliberalismen fyller åtti
Den opprinnelige nyliberalismen stod for en grunnleggende kritikk og reform av den gamle liberalismen, i kontrast til det som ofte kalles «nyliberalisme» i dag. Lars Peder Nordbakken i Minerva.
IdeerLiberalisme
Da nyliberalismen tok over
«Nyliberal» har blitt en sekkebetegnelse for alt som er negativt, men ordet betegnet egentlig en kritikk av laissez-faire liberalisme. Lars Peder Nordbakken i nettavisen Minerva.
IdeerLiberalisme
Kulturlivet må på børs
Det er på tide at næringslivstopper og moderne sosialdemokrater tar ansvar for å forklare Jan Kjærstad og Martin Kolberg at ikke alt var bedre før. Lars Gauden-Kolbeinstveit i Dagbladet.
IdeerLiberalisme
Nyliberalisme på norsk
Staten er stadig mer til stede i våre liv, skriver Kristin Clemet i Morgenbladet.
IdeerLiberalisme
Hvor liberalt er sosialdemokratiet?
"Siden slutten av 1970-tallet har Arbeiderpartiet tatt store steg til høyre i det politiske landskapet. Disse stegene har ikke vært liberalt eller prinsipielt motivert. Årsaken er pragmatisk interessekamp, og det synes fortsatt vanskelig å forstå den sosialdemokratiske bevegelsen som et grunnleggende liberalt prosjekt", skriver Morten Kinander i VG.
IdeerLiberalismeSosialisme og sosialdemokrati
Frihet fra villkårlig makt
Venstresiden har omfavnet Quentin Skinners frihetsbegrep. Men i norsk historie er det snarere nyliberalismen enn sosialdemokratiet som har begrenset den vilkårlige makten.
IdeerLiberalismeMenneskerettigheterSosialisme og sosialdemokrati