Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Soldat, verdenskrig, krig, Iran, Russland, Kina, konflikt, tredje verdenskrig
Torkel Brekke

Er vi på vei mot verdenskrig?

Våre politiske ledere har et ansvar for å bidra til å minske sjansen for verdenskrig. Hvis Russland, Kina og Iran vinner, vil de negative konsekvensene være uoverskuelige for Norge og for verden.
UtenrikspolitikkInternasjonaltForsvar og sikkerhet
Torkel Brekke

Hva ønsket Hamas å oppnå med 7. oktober-massakren?

Dette notatet har som mål å identifisere og diskutere de viktigste målsetningene som Hamas hadde med sitt angrep på Israel 7. oktober 2023.
Internasjonalt
Israel, Syria, miner, grense, skilt, advarsel, Golanhøyden
Torkel Brekke

Hvilke konsekvenser får 7. oktober?

Dette notatet ser på noen sannsynlige internasjonale politiske konsekvenser i Midtøsten av angrepet på Israel 7. oktober 2023.
InternasjonaltDemokrati og rettigheter
Torkel Brekke

BRICS-landene: Resten mot Vesten?

En verden hvor BRICS får en lederrolle vil være en verden hvor Kina og Russland får større spillerom og hvor demokrati vil møte enda dårligere levekår globalt. Hvis vi mener alvor med å forsvare demokrati og menneskerettigheter, bør BRICS motarbeides, mens interne motsetninger og svakheter innenfor BRICS-samarbeidet bør framheves og utnyttes.
InternasjonaltTotalitære og autoritære regimerInternasjonale institusjonerPolitikk og samfunn
Torkel Brekke

Clash of Civilizations 30 år etter

The Clash of Civilizations er en omfattende og krevende bok. Den fortjener å bli diskutert og kritisert. Den fortjener at man fortsetter å utlede forskningsspørsmål fra den. Og den fortjener utvilsomt status som klassiker i studiet av internasjonal politikk.
IdeerInternasjonalt
Torkel Brekke

Europas svik mot Bosnia-Hercegovina

I dette notatet argumenteres det for at EU har gjort en stor, og kanskje skjebnesvanger, feil ved ikke å drive gjennom integrering og medlemskap for Bosnia-Hercegovina på tross av mange utfordringer.
DemokratiInternasjonaltDemokrati og rettigheterEU og EØS
Torkel Brekke

Kan vi bekjempe konspirasjonsteorier om epidemier?

Dette notatet diskuterer blant annet hvordan man kan forebygge og bekjempe konspirasjonsteorier og forklarer samtidig hva konspirasjonsteorier er.
Politikk og samfunn
kvalitet, undersøkelse, forskning
Torkel Brekke

Hvordan bør vi måle forskningskvalitet?

Norske forskere kan komme til å stå i varig skvis mellom krav om åpen publisering og insentivene i den norske publiseringsindikatoren. Dette notatet er del av Civitas arbeid med åpen publisering av forskningsresultater.
ForskningUtdanning og forskning
Henrik StokkenTorkel Brekke

Metode – humanioras egentlige krise?

Forståelse av metode er av stor betydning for at studenter skal forstå hvordan kunnskap i et fag dannes. Målet med dette notatet er å undersøke om studenter på bachelorgrader i humanistiske fag får for lite undervisning i metode.
Høyere utdanningUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Religiøs diskriminering i Norge og verden

Målet med dette notatet er å bidra til en prinsipiell debatt om religiøs diskriminering og å plassere Norge i en global sammenheng.
MenneskerettigheterPolitikk og samfunnSivilsamfunnet
Torkel Brekke

Nr. 7 2017: Akademisk boikott av Israel

Med jevne mellomrom oppstår det debatter om hvorvidt man skal innføre boikott av akademiske og kulturelle institusjoner i Israel for å presse politiske myndigheter til å endre politikk overfor palestinerne. Dette notatet tar opp prinsipielle spørsmål om akademisk boikott.
ForskningInternasjonaltPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter
Torkel Brekke

Nr. 26 2016: Islamsk finans i Norge

I dette notatet forsøker vi å kartlegge etterspørselen etter islamsk finans i Norge. Notatet vil også si noe om den større betydningen av islamsk finans i en europeisk og norsk kontekst, og om mulige positive og negative sider ved fenomenet.
ReformerØkonomi og velferdØkonomiske systemer
Torkel Brekke

Nr. 3 2016: Kvalitet i undervisning ved universiteter og høyskoler

Notatet argumenterer for at norsk høyere utdanning må bli bedre på tre områder: integrasjon av studenter sosialt og akademisk, deltagelse av studenter i forskning, og personlig kontakt mellom student og lærer.
ForskningHøyere utdanningUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Nr. 3 2015: Er stillings- og lønnsstruktur til hinder for kvalitetsheving i norsk forskning?

Høyere utdanningUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Nr.8 2014: Indias valg til underhuset 2014

Mellom 9. april og 12. mai er det valg til Lok Sabha, underhuset i parlamentet i India. Dette notatet ser på mulige utfall og konsekvenser av valget til underhuset. Notatet gir en oversikt over valgordningen i India, en kort innføring om de to nasjonale partiene, Kongresspartiet og BJP, og presenterer fem mulige scenarier for valgresultater og hvilke konsekvenser de kan ha for indisk politikk og for Norge.
DemokratiInternasjonalt
Torkel Brekke

Nr. 28 2013: Nytt religionsfag i skolen

I dette notatet diskuteres avtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre om nytt religionsfag i skolen. Man ser kort på konfliktene som tidligere religionsfag har forårsaket i Norge og kommer med noen forslag til hvordan problemet med faget bør løses for å unngå nye konflikter. Hovedproblemet med religionsfaget består i at man vil at det skal gjøre to ting samtidig. En borgerlig regjering bør finne en måte å legge KRLE-faget dødt på, og heller gå inn for et religionsfag i norsk skole som overlater en stor del av kulturell og religiøs identitetsbygging til familier og religiøse organisasjoner.
SkolepolitikkUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Forskningspolitikk: Sektorprinsippets utfordringer og muligheter

Norge har et rimelig velfungerende forskningssystem, men det er punkter hvor dette systemet kan og bør forbedres. Vi trenger bedre samordning og koordinering av forskningsinnsatsen på politisk nivå, og vi trenger en politisk styring av forskning som møter de utfordringene, men også de mulighetene, som ligger i sektorprinsippet.
ForskningUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Nr. 16 2012: OPEN ACCESS: Allmenn tilgang til forskningsresultater

Den sentrale tanken i dette notatet er at Norge må styrke arbeidet for åpen tilgang til forskningsresultater finansiert av det offentlige. Man bør finne nye løsninger for finansiering av forsknings-publisering og sette tydelige mål for publisering av norsk forskning i tidsskrifter med Open Access.
ForskningUtdanning og forskning
Torkel Brekke

Nr. 8 2011: Islamisering av Norge?

Det har de siste årene vært debatter i Norge om hvorvidt landet gjennomgår en islamisering. Hvis man ønsker en presis debatt om dette, må man ha en klar idé om hva islamisering er, skriver professor i religionshistorie Torkel Brekke.
IntegreringDemokrati og rettigheterRettsstatInnvandring og integrering
integrering
Torkel Brekke

Nr.4 2008: Integrering av innvandrere – et liberalt perspektiv

Hva bør vi mene med integrering, og hvordan har integreringen fungert i Norge?
LiberalismeIntegreringPolitikk og samfunnInnvandring og integrering