Innholdstype
Årstall
Kategorier
Skribenter
Tags
Nr.5 2013: Ulikhet i USA
Forskjellene øker i USA. Den økonomiske krisen har forsterket indre motsetninger og tydeliggjort forskjeller i muligheter og inntekter. Er det en motsetning mellom økonomisk skaperkraft og offentlig velferd? Skal det mye til for å få orden i statsfinansene? Og hva med det overordnede målet for den økonomiske politikken? Last ned notatet her.
InternasjonaltUSAØkonomi og velferdUlikhet
Økonomisk ulikhet
Denne rapporten søker å belyse noen av de forhold som ligger bak utviklingen av inntektsforskjeller og drøfter hvorvidt den økonomiske ulikheten er et økende problem.
Økonomi og velferdUlikhetGlobalisering
Nr. 11 2011: Drømmen som brast
"Uansett hvilket perspektiv man inntar, kan man i det minste enes om én ting. Den økonomiske modellen som har rådet i USA har spilt fallitt. Det man trodde var genuin velstand var i stor grad en illusjon. Det man så som framskritt var på mange måter en drøm som ikke gikk i oppfyllelse. Drømmen viste seg isteden å være et amerikansk mareritt. Og marerittet er langt fra over," skriver økonomisk historiker i Civita, Marius Gustavson, i dette notatet. Notatet tar for seg og setter krisen inn i et større historisk perspektiv - med vekt på erfaringene til den amerikanske middelklassen.
InternasjonaltUSAØkonomi og velferd
Nr. 2 2011: Lærdommer fra finanskrisen
Dette notatet ser nærmere på finanskriseutvalgets kriseforståelse, den lærdom som er blitt trukket samt de løsninger som foreslås. Notatet vil også se nærmere på hvorfor krisen ble så mild i Norge.
Økonomisk politikkØkonomi og velferdØkonomiske systemer
En verden i ubalanse
Denne rapporten fra økonomisk historiker Marius Gustavson tar for seg utviklingen og faremomentene i den internasjonale økonomien.
Økonomi og velferd
Nr. 14 2010: En ny kurs for Obama
Det avgjørende midtterminsvalget finner sted i november, og demokratene ligger an til å miste flertallet i Kongressen. Samtidig har en rekke nøkkelpersoner i administrasjonen trukket seg. Hva nå?
USAØkonomi og velferd
Nr. 10 2010: Kapitalismen etter finanskrisen
Det er nødvendig å stille en diagnose på dagens kapitalisme for eventuelt å komme frem til hvilken form for system som vil bringe en større grad av stabilitet og bærekraft.
Økonomi og velferdØkonomiske systemer
Finanskrisen: Markedssvikt eller styringssvikt?
Denne rapporten viser at politikk og reguleringer har spilt en sentral rolle i alle de fire hovedfaktorene bak finanskrisen.
Økonomisk politikkInternasjonaltØkonomi og velferd
Nr. 13 2008: Finanskrisen – USAs feilslåtte boligpolitikk
Finanskrisen har, i stor grad, sitt utspring i den mest regulerte delen av det amerikanske finansmarkedet, nemlig boligfinansieringsmarkedet.
BoligpolitikkØkonomisk politikkØkonomi og velferdFinanspolitikk