Keynes + Hayek
Ny bok fra Civita: Keynes + Hayek ser ikke bare på hva som skiller Hayek og Keynes, men også hvilke av deres innsikter som kan la seg forene – og bør forenes – for å danne et mer helhetlig bilde av økonomiske kriser og konjunkturer.
Publisert: 18. oktober 2015
Hva kan Friedrich August von Hayek og John Maynard Keynes lære oss om økonomiske kriser?
Av Andreas Hardhaug Olsen
Denne boka gir en ny, god og kunnskapsrik innføring om to sentrale elementer i økonomien fra to sentrale økonomer.
– Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved NHH.
Et godt stykke samfunnsøkonomisk idéhistorie som åpner flere fruktbare perspektiver for en nyansert og helhetlig forståelse av økonomiske kriser og konjunkturer. Vi blir også minnet om at ny kunnskap kan oppstå når innsikt fra ulike samfunnsøkonomiske skoleretninger settes i forbindelse med hverandre.
– Lars Peder Nordbakken, siviløkonom og strategirådgiver.
I 2009 innledet Barack Obama sitt presidentskap med mange av de samme utfordringene Franklin D. Roosevelt sto overfor i 1933. Resesjonen vestlige økonomier har befunnet seg i etter 2008, er den kraftigste siden Den store depresjonen. I jakten på svar på hva som har gått galt og hvor veien bør gå videre, har politikere, journalister, akademikere og tankesmier hentet to av de mest innflytelsesrike tenkerne fra forrige århundre – John Maynard Keynes og Friedrich August von Hayek – frem fra historiebøkene.
Debatten Keynes og Hayek deltok i, gjenspeiler frem-deles kjernen i moderne økonomisk teori. Skyldes ubalanser en markedsøkonomi overlatt til seg selv, eller offentlig innblanding i form av dårlige reguleringer og mislykket pengepolitikk? Vil markedskreftene automatisk justere økonomien tilbake til normaltilstand, eller er en velfungerende økonomi avhengig av aktiv stabiliseringspolitikk?
Keynes + Hayek ser ikke bare på hva som skiller Hayek og Keynes, men også hvilke av deres innsikter som kan la seg forene – og bør forenes – for å danne et mer helhetlig bilde av økonomiske kriser og konjunkturer.