Aps innvandringspolitikk
Det er uvisst om Gerhardsen også mener en mer liberal arbeidsinnvandringspolitikk ville være i tråd med «norsk kultur og ånd». Her kunne imidlertid Agenda bidratt til noen virkelig interessante diskusjoner på norsk venstreside om noen av «de store spørsmålene i vår tid», skriver Torstein Ulserød i VG.
Publisert: 26. april 2015
Tankesmien Agenda har den siste tiden tatt til orde for en «rausere» asylpolitikk. I en kronikk i VG (16.4) drøfter Marte Gerhardsen hvorfor Arbeiderpartiet «blir sett på som et av partiene med den mest restriktive innvandringspolitikken». Det er altså litt uklart om Gerhardsen mener Aps politikk faktisk ER restriktiv, eller om det bare ser sånn ut. Det som imidlertid er klart er at en restriktiv innvandringspolitikk, ifølge Agenda, er «i strid med norsk kultur og ånd». En slik politikk ser også ut til å være i strid med sosialdemokratiets «egentlige» verdier, ifølge Gerhardsen. Grunnen til at Ap har ført (eller muligens bare ser ut til å ha ført) en restriktiv politikk, er angivelig at dette har vært nødvendig for å demme opp mot Frp og generell høyrepopulisme i Europa fra 1990-tallet og utover.
Dette er, i beste fall, en svært selektiv historiefortelling.
Norsk innvandringspolitikk har ikke alltid vært like streng, men historien begynner ikke på 90-tallet. Den norske utlendingsloven av 1956 var liberal, i realiteten var det nærmest fri innvandring til Norge. Denne politikken ble radikalt endret på 1970-tallet, da grunnlaget for dagens restriktive regime ble lagt med den såkalte innvandringsstoppen. Bakgrunnen for innstrammingen var at LO og Ap ønsket restriksjoner. For blant annet å kunne opprettholde norske lønninger, måtte norske arbeidstakere skjermes mot konkurranse.
Gerhardsen synes mest opptatt av asylpolitikken og vil muligens hevde at arbeidsinnvandring er et annet tema. Men det kan også se ut som hun er bekymret for at vi skal få en for restriktiv innvandringspolitikk generelt. Uansett er det slik at de ulike delene av innvandringspolitikken henger sammen. En viktig grunn til det store presset på asylinstituttet de siste tiårene, er jo nettopp den restriktive arbeidsinnvandringspolitikken Arbeiderpartiet innførte på 1970-tallet.
Vi vet dessuten at en mer liberal politikk for arbeidsinnvandring ville vært et av de mest effektive tiltakene for å redusere fattigdom og ulikhet globalt. Men en slik politikk kan gi press på lønninger og velferdsordninger i Norge, og vil dessuten gi større forskjeller mellom mennesker innad i land.
Etter Støres løfte om å ta imot 10.000 syriske flyktninger, ser det ut til at asylpolitikken kan bli litt «rausere», slik Agenda har ønsket. Det er uvisst om Gerhardsen også mener en mer liberal arbeidsinnvandringspolitikk ville være i tråd med «norsk kultur og ånd». Her kunne imidlertid Agenda bidratt til noen virkelig interessante diskusjoner på norsk venstreside om noen av «de store spørsmålene i vår tid».
Innlegget er på trykk i VG 26.4.15.