Bærekraftig vekst
Å strupe kapitalismen vil kanskje redusere utslippene, men det vil også gi en rekke uheldige bivirkninger. Derfor må det legges til rette for å kombinere vekst og miljøvennlig adferd. Det er dessuten vanskelig å se hvordan de ekstreme omleggingene MDG tar til orde for kan la seg forene med at innbyggerne får ta frie valg, skriver Mathilde Fasting og Villeman Vinje i et svar til Rasmus Hansson.
Publisert: 11. april 2014
Av Mathilde Fasting og Villeman Vinje, Civita.
I NRK Brennpunkts program «Kampen om tiden», sendt 1. april ble det argumentert for at velferdsstaten kunne tåle kortere arbeidstid, dersom vi bare betalte noe mer skatt. Vi skrev i DN 3. april at Brennpunkts premiss om uendret kvalitet i offentlig velferd fremover, samtidig som privat velstand stiger, ikke er realistisk. Kan privat sektor levere vesentlig bedre velferdstjenester enn det offentlige, trues fundamentet dagens skattefinansierte velferdsstat bygger på.
Realistiske antagelser om økt kvalitet i offentlige tjenester svekker i betydelig grad velferdsstatens bærekraft. Det samme gjør redusert arbeidsinnsats, også om man antar økt andel familieomsorg.
Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne (MDG) mener i DN 9. april at vi, og dermed også den rødgrønne regjeringens Perspektivmelding, legger til grunn en forbruksvekst som miljøet ikke tåler. Men et kapitalistisk system skapervekst og bidrar til innovasjon, og noe av den viktigste innovasjonen og økonomiske veksten i tiårene fremover vil komme innen tjenester, helse, energi og gjennom smartere måter å produsere på. Det vil kreve mindre ressurser per enhet. Å strupe dette systemet vil kanskje redusere utslippene, men det vil også gi en rekke uheldige bivirkninger. Derfor må det legges til rette for å kombinere vekst og miljøvennlig adferd. Det er dessuten vanskelig å se hvordan de ekstreme omleggingene MDG tar til orde for kan la seg forene med at innbyggerne får ta frie valg. Hvor sterk økonomisk styring ønsker Hansson?
Innlegget er på trykk i Dagens Næringsliv 11.4.14.