Fremtidens eldre bor i kollektiv
Det nye Civita-notatet Fremtidens eldre legger frem konkrete tiltak for å løse utfordringene den stadig økende andelen eldre medfører. Vi må innføre økonomiske insentiver, ta oss råd til å satse på innovasjon og tilrettelegge slik at de eldre kan bo lenger hjemme, skriver stipendiat Karine Skaret hos Minerva.
Publisert: 29. april 2013
Av Karine Skaret, stipendiat i Civita.
Dersom vi ikke gjør endringer i omsorgssektoren, vil den norske velferdsstaten ikke lenger være bærekraftig. Vi trenger private aktører og nye løsninger.
Helseminister Jonas Gahr Støre kom for noen dager siden med en ny melding til Stortinget om omsorgsutfordringene i Norge. Men det vi trenger nå er ikke flere utredninger, rapporter og meldinger. Vi vet at med en stadig økende andel eldre vil vi få knapphet på helse- og omsorgspersonell og frivillige omsorgsytere. Utgiftene til eldreomsorg vil øke, noe som krever nytenkning innen pleie- og omsorgssektoren, og bruk av private omsorgstilbydere.
Støre sin omsorgsmelding beskriver en del gode tiltak, men anser private omsorgsløsninger som en del av problemet heller enn løsninger. Dette virker ganske merkelig når vi husker at de rødgrønne nærmest fridde til private for å oppnå full barnehagedekning. Det virker som om de rødgrønne synes at barn er viktig, mens de eldre får seile sin egen sjø når «eldrebølgen» skyller over landet.
Det nye Civita-notatet Fremtidens eldre legger frem konkrete tiltak for å løse utfordringene den stadig økende andelen eldre medfører. Vi må innføre økonomiske insentiver, ta oss råd til å satse på innovasjon og tilrettelegge slik at de eldre kan bo lenger hjemme.
Les resten av artikkelen på Minervas nettsider.