Misvisende, Qureshi
Private barnehager både sparer kommunen for penger og gjør hele sektoren bedre.
Publisert: 25. januar 2023
I en kommentar i Klassekampen 17. januar bruker Arbeiderpartiets Farukh Qureshi gamle tall og en dæsj patos for å rakke ned på private barnehager. Qureshi tar i bruk tall fra perioden 2007 til 2016 som «bevis» på at private barnehager tjener for mye penger. Det faller på sin egen urimelighet.
La oss heller se på nyere tall. Ifølge den grundige rapporten til Velferdstjenesteutvalget er driftsmarginen det mest relevante tallet på lønnsomhet i velferdstjenestene. Nye tall fra SSB viser at det i 2021 var en driftsmargin på 2,9 prosent i hele den private delen av barnehagesektoren. Dette er langt lavere enn driftsmarginen i tjenesteytende næringer generelt, som ligger på 7,5 prosent. Andre vil hevde at resultatmarginen er det mest relevante tallet på lønnsomhet. Resultatmarginen for de private barnehagene var på 1,9 prosent i 2021.
Uansett om man legger driftsmargin eller resultatmargin til grunn for lønnsomheten i barnehagesektoren, er altså lønnsomheten langt lavere enn det Arbeiderpartiets mann skal ha det til. At den har blitt mindre, skyldes i stor grad ny bemanningsnorm og skjerpet pedagognorm. Det er også viktig å huske på at 95 prosent av de private barnehagene har vanlige tariffavtaler, og lønnsvilkårene i offentlige og private barnehager er, jevnt over, svært like.
En viss lønnsomhet i private barnehager kan uansett være fornuftig for en kommune som Oslo. For det første vet vi langt mer om kostnadene i kommunale barnehager når vi kan sammenligne med kommersielle. Det fører til mer transparens. For det andre skal støtten til private barnehager utmåles ut fra kostnadsnivået i de kommunale barnehagene. Det skaper incentiver til mer effektiv drift i de offentlige barnehagene.
Det er nærliggende å tro at det viktigste for folk flest er at barnehagene skal vurderes etter om de leverer kvalitativt gode tjenester. I mange år har EPSI Rating målt tilfredsheten blant foreldre til barn i norske barnehager. Selskapet har siden 2012 sammenlignet foreldre- og brukertilfredsheten i hele utdanningsløpet, fra barnehager til høyere utdanning. Private barnehager har mer fornøyde foreldre/brukere enn alle andre aktører i utdanningsløpet, ifølge EPSI Ratings måling.
Vi kan med andre ord snu fortellingen til Qureshi på hodet. Private barnehager både sparer kommunen for penger og gjør hele sektoren bedre.
Innlegget er publisert i Klassekampen 23.1.2023.