Tøft å være sosialist?

Hvorfor blir det oppfattet som tøft å være sosialist? Hvorfor går så mange kjendiser med rød stjerne, eller bilde av massemordere på t-skjortene sine? Hvorfor er det lov til å nyte godt av kapitalismens frukter, men ikke forsvare systemet som har produsert dem?


Av Torbjørn Røe Isaksen


Disse spørsmålene stiller Erik Zsiga i boken ”Popvänstern”, en artig og merkelig liten sak utgitt av den svenske tenketanken Timbro. Boken er skrevet i et muntlig, slentrende språk, og svenske kjendiser som har luftet sosialistiske sympatier får så ørene flagrer av den unge liberaleren. Hvorfor? Jo, forklarer Zsiga, popvänstern – eller posørsosialistene som vi kan kalle dem på norsk – er enten lite gjennomtenkte, eller veldig utspekulerte. Som når Cardigans vokalist og mangemillionær Nina Persson kritiserer svenske næringslivsledere for å motta millionlønninger uten å skule til sin egen formue.


Popvänstern er en lettbent bok, og representerer på ingen måte et forsøk på å analysere det som ofte kalles ”den nye venstresiden”. Zsiga nøyer seg med underholdende spark under beltestedet og er mer morsom enn gjennomtenkt. Det store spørsmålet får vi ikke svar på: Hvis vi virkelig lever i individualismens tidsalder, og sosialismen virkelig døde i 1989; hvordan kan det da ha seg at fra og med Seattle opprøret i 2000 har vi sett en gradvis oppblomstring på den radikale venstresiden i vesten?  Like interessant kunne det vært å spørre hvorfor høyresiden, med sine tildels radikale ideer, sjelden klarer å fremstå som noe annet enn etablissementets lakeier. Det er helt greit å mobbe sin motstandere, men av og til burde man også ta et kritisk blikk på seg selv. 

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »