Ideer

Kultur for kulturens skyld

Se film fra frokostmøtet og lanseringen av boken Kultur for kulturens skyld: En skisse til liberal kulturpolitikk. I panelet var Olemic Thommessen, Turid Birkeland, Christian Ringnes og medforfatter Kristian Meisingset.

Publisert: 18. desember 2012

«Ny bok tar et oppgjør med de rødgrønnes kulturpolitiske instrumentalisme. Vi må satse på kultur fordi kulturen har en egenverdi, ikke for å utjevne sosiale forskjeller

Civita lanserte Kultur for kulturens skyld: En skisse til liberal kulturpolitikk av Kristian Meisingset, Anna Katharina Fonn Matre og Aase Marthe J. Horrigmo.

Forfatterne retter skarp kritikk mot de siste tiårenes bærende kulturpolitiske ideologi. Målet har vært å få den høyverdige kulturen ut til folket for å gjøre menneskene i stand til å leve gode liv. På samme måte som man har ønsket å utjevne økonomiske forskjeller, har man villet utjevne den kulturelle kapitalen.

Drømmen om kulturell likhet lever videre og er det viktigste prinsippet for den rødgrønne regjeringen. Men drømmen er en illusjon, mener forfatterne: Teater og opera er ikke for alle, og folk kan ha gode liv også uten å like moderne kunst.

Boken fremmer en rekke konkrete forslag for å skape større avstand mellom staten og kulturlivet, og for å skape bedre vilkår for privatfinansiert kultur.

Se film fra frokostmøte med medforfatter og kulturredaktør i Minerva, Kristian Meisingset, kulturpolitisk talsperson for Høyre, Olemic Thommessen, tidligere kulturminister for Ap, nå direktør for Rikskonsertene, Turid Birkeland og forretningsmann og kunstmesen Christian Ringnes.

Podcast fra møtet kommer her!

Se innleggene her:

Se debatten her: