Steinar Juel
Samfunnsøkonom (deltid)
Steinar Juel arbeider deltid som samfunnsøkonom i Civita. Juel er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo (UiO). Han var i Kreditkassen/Nordea i perioden 1991-2015, det meste av tiden som sjeføkonom. Tidligere har han arbeidet i blant annet Norges Bank, Finansdepartementet, Bankforeningen, EFTA-sekretariatet i Geneve og som personlig rådgiver for Rolf Presthus og Arne Skauge i deres tid som finansministre midt på 1980-tallet. Juel var medlem i Norges Banks hovedstyre fra januar 2016 til 31. desember 2019. Han er fast møtende observatør med forslag og talerett i hovedstyret til Diakonissehuset Lovisenberg.
Steinar holder foredrag om temaene:
– Økonomisk politikk
– Langsiktige perspektiver
– Private velferdsleverandører
– Markedsøkonomi og verdiskapning
Steinar holder foredrag om temaene:
– Økonomisk politikk
– Langsiktige perspektiver
– Private velferdsleverandører
– Markedsøkonomi og verdiskapning
Skrevet av Steinar
Fleksibilitet i arbeidslivet er et gode
Mímir Kristjánssons beskrivelse etterlater et inntrykk av at de som bruker fleksible ordninger, jukser.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting
Økonomisk halvtime: Hvordan blir den økonomiske utviklingen i 2025?
Hør Civitas to samfunnsøkonomer, Steinar Juel og Øystein Olsen, dele sine innsikter i urpremieren av Økonomisk halvtime.
Økonomisk politikkØkonomi og velferd
Mangel på økonomisk styring, ikke «trygg økonomisk styring»
Stadige ekstrabevilgninger lærer beslutningstagerne i det offentlige: «Bruk mer penger enn rammene i statsbudsjettet. Det kommer mer».
Økonomisk politikkFinanspolitikk
Man bør ikke lage regler for alt – og særlig ikke for ekstraordinær oljepengebruk
En regel for ekstraordinær oljepengebruk – som Ukraina-støtte – kan bli en snarvei til mer penger. Det er lett å definere noe som ekstraordinært.
Forsvar og sikkerhetFinanspolitikk
Irrasjonalitet satt i system
Etter at vi skrev om det lite kjente pasientrettighetsdirektivet, avlegger Hans K. Stenby oss en visitt i DN 14. november. Stenby mener vår tekst kan oppfattes slik at vi mener at mer bruk av behandling i utlandet vil kunne redusere helsekøene i Norge.
VelferdsstatenVelferdstjenester
Helsemyndighetenes godt bevarte hemmelighet
Vi nordmenn har fortsatt fritt behandlingsvalg – bare vi reiser utenlands.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
Publikasjoner fra Steinar
Euroen og Norge
I en økonomi som gradvis må omstilles og bli mindre oljeavhengig, vil argumentene for valutakursstabilitet fremstå stadig sterkere. Da er eurosamarbeidet det eneste reelle alternativet.
Økonomisk politikkPengepolitikkEU og EØS
Høringsinnspill til skatteutvalget
Dette notatet er et høringsinnspill til skatteutvalgets rapport. Skattene totalt sett må ned, og formuesskatt på næringskapital må fjernes. Høy eierbeskatning ødelegger for fremtidig norsk eierskap, næringsutvikling og verdiskaping.
FormuesskattSkatt og avgifter
Priser har en avgjørende rolle i økonomien
Dette notatet forklarer prisenes rolle i et marked, hva som bestemmer prisene, og hvilke konsekvenser inngrep som makspriser, prissubsidier og prissoner kan ha.
Pengepolitikk
Små endringer i ulikheten det første pandemiåret
Nye data publisert av Statistisk sentralbyrå i år viser at den økonomiske ulikheten økte svært lite i 2020. De med lavest inntekt fikk en sterkere vekst i kjøpekraften enn de fleste andre inntektsgrupper. Dette notatet ser på de nye tallene for inntektsulikhet, som hittil har blitt forbigått i stillhet.
Økonomi og velferdUlikhet
Inflasjon, renter og økonomisk politikk
Dette notatet ser på utsiktene for inflasjon og renter i verden og i Norge de nærmeste årene, på risikobildet og den økonomiske politikken frem mot 2025.
Økonomisk politikkØkonomi og velferd
Høringsuttalelse til Storberget-utvalgets rapport «Du er henta! Finansiering av private barnehager»
Etter flere år med diskusjoner om finansieringsregelverket for private barnehager (ideelle og kommersielle) ble det i februar 2021 nedsatt et hurtigarbeidende partssammensatt utvalg med statsforvalter Knut Storberget som leder. Forslagene fra flertallet i utvalget går imidlertid langt forbi å vurdere regelverket for finansiering.
Private i velferdenVelferdstjenester
Hva er god næringspolitikk?
Debatten om næringspolitikk sporer av når den skilles fra hva som skal være politikkens formål.
En aktiv næringspolitikk vil si å bruke de virkemidlene som er mest effektive til å nå målene om høyest mulig verdiskaping og kutt i klimagassutslippene. Bruken av markedskonforme virkemidler representerer en langt mer aktiv og effektiv næringspolitikk enn at staten peker ut hva som skal produseres.
Innovasjon og entreprenørskapNæringslivNæringspolitikk
En aktiv næringspolitikk vil si å bruke de virkemidlene som er mest effektive til å nå målene om høyest mulig verdiskaping og kutt i klimagassutslippene. Bruken av markedskonforme virkemidler representerer en langt mer aktiv og effektiv næringspolitikk enn at staten peker ut hva som skal produseres.
Når pengepolitikken brukes opp
I dette notatet sees det nærmere på rentens rolle i en økonomi. Hva er årsakene til nedgangen i de langsiktige rentene de siste 30 årene, og hva kan Norge gjøre for ikke å bli værende i en lavrentefelle? Hvordan påvirker renteendringer økonomien, og forholdet mellom finanspolitikk og pengepolitikk?
PengepolitikkØkonomi og velferdFinanspolitikk