Selv om Anniken Huitfeldt og Arbeiderpartiet mener de har monopol på utformingen av den nordiske modellen og den norske velferdsstaten, slik de har argumentert for denne forsommeren, er det ting som tyder på at våre naboer tilpasser seg endrede ønsker og behov blant befolkningen. 

Mens venstresiden i Norge mener redusert formuesskatt, et mer fleksibelt arbeidsliv og fler valgmuligheter bryter med vår velferdsmodell, har de andre nordiske landene allerede fjernet formuesskatten. De har satt ut mer av tjenesteproduksjonen til private, og de tilbyr fler alternativer til de offentlige tilbudene.

En ny rapport fra den svenske forskeren Andreas Bergh, som er tilknyttet universitetet i Lund og Ratio, analyserer hvorfor man allerede ser endringer i den nordiske modellen, og hvilke endringer som vil komme i fremtiden.

Bergh hevder vi vil få en “heterogen universalitet” – der alle er med, men på forskjellige måter og nivåer. Man innfører mer fleksibilitet, valgfrihet og finansiering som involverer både private og offentlige kilder.

For eksempel vil man få endringer i skattestrukturen, økte arbeidsincentiver, aksept for “ekstrainnskudd” på toppen av offentlige ordninger og økt frihet til å velge mellom forskjellige alternativer.

Han tror dette vil føre til større ulikheter, men fordi støtten til en velferdsstat samtidig opprettholdes, vil ulikhetene bli mindre enn hva de ville blitt uten slike reformer. Klarer man å kombinere universellt medlemsskap og individuell frihet kan man skape en felles interesse av en fortsatt sterk velferdsstat. 

Hele rapporten kan lastes ned herfra: http://www.newsdesk.se/pressroom/ratio/document/view/explaining-the-survival-of-the-swedish-welfare-state-maintaining-political-support-through-incremental-change-1895.

Den pågående norske debatten kan sees under banneren “Civita i media,” siste innlegg fra Civitas leder Kristin Clemet er på http://www.aftenposten.no/meninger/signert/article2523564.ece og Anniken Huitfeldts svar kan leses på http://dna.no/dna.no/Nyhetsarkiv/Andre-partier/Bankesmia-hamrer-videre