Et lite tysk mirakel

Av Marius Gustavson, økonomisk historiker i Civita.

I forbindelse med diskusjonen om den norske eller nordiske modellen og spørsmålet om «rett til heltid» som står på agendaen her hjemme, er det verdt å merke seg at Tyskland har hatt gode erfaringer med å legge til rette for mer deltidsarbeid samt andre reformer av arbeidsmarkedet.

Liberalisering av arbeidsmarkedet, iverksatt under den forrige sosialdemokratiske regjeringen, har gitt resultater. Mellom 2005 og 2009 har ledigheten falt fra 4.5 millioner til 2.9 millioner og langtidsledigheten er blitt halvert.

Disse reformene, karakterisert som de mest omfattende i tysk etterkrigstid, ble fremmet for å bøte på den vedvarende høye ledigheten.

Blant tiltakene som ble satt i verk var en oppmyking av arbeidsmarkedsreguleringene, mer fleksibel lønnsdannelse, innstramming av arbeidsledighetstrygden, strengere krav til ledige (krav om å si ja til tilbud om jobb fra arbeidskontoret), større frihet for småbedrifter ved ansettelser og innføring av såkalte ”minijobber”—deltidsjobber, opp til en viss månedlig beløpsgrense, fritatt for skatt og arbeidsgiveravgift.

Målet var å styrke incentivene blant ledige til å lete etter ny jobb samt å gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette folk.

Dette har bidratt til å styrke arbeidsmarkedet. Faktisk befinner arbeidsledigheten i Tyskland seg på et lavere nivå enn før finanskrisen (og sysselsettingen på omtrent samme nivå). Siste måling viser en ledighet på 6,9 prosent. Til sammenligning ligger ledigheten i Spania på over 20 prosent (over 40 prosent for unge).

Forskjellen på de to eurosonelandene viser betydningen av fleksible arbeidsmarkeder. Spania er fortsatt preget av omfattende restriksjoner og stivheter. Landets pressede statsfinansielle stilling—i stor grad forårsaket av fallende skatteinntekter kombinert med økning i utbetaling av arbeidsledighetstrygd som følge av økonomisk nedgang og høy ledighet—har presset fram reformer. Første tiltak var kutt i lønningene til statsansatte med 5 prosent. Nå vurderes deregulering av arbeidsmarkedet.

Som svar på finanskrisen, har den nåværende tyske koalisjonsregjeringen iverksatt ytterlige arbeidsmarkedstiltak—tiltak for å gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette folk på deltid. Gavin Davies, tidligere toppleder i investeringsbanken Goldman Sachs, skriver på Financial Times’ hjemmeside om det tyske deltidsmirakelet:

Tyskland har blitt verdens ledende på deltidsstillinger, og i mange næringer utgjør deltidsarbeidere nå mer enn ¼ av arbeidsstyrken.

Deltidsstillinger kan riktignok dekke over ufrivillig ledighet ved at mange ønsker å jobbe mer. Men samtidig bidrar det til å fordele byrdene ved lavkonjunkturen på flere arbeidstakere, slik at hver og en får en mindre del av dem.

Bedringen i det tyske arbeidsmarket det siste tiåret har styrket den hjemlige økonomien, men samtidig er landet fortsatt sårbart for endringer i de internasjonale konjunkturene, ettersom økonomien i stor grad er eksportdrevet. Økningen i sysselsettingen kan styrke hjemlig etterspørsel slik at landet blir mindre sårbart for svingninger i utenlandsk etterspørsel. Dette kan på sikt bidra til å ”rebalansere” økonomien—det vil si, at landet oppnår en mer balansert utenrikshandel.

Artikkelen er publisert på E24.no 4. september 2010.