Alles øyne rettes i år mot Kina og OL. I hvilken grad bør anledningen benyttes til å markere motstand mot regimets brudd på menneskerettigheter? Bør de olympiske leker være en politisk arena? Er man i ferd med å ødelegge lekene med demonstrasjoner? Og hvordan er egentlig situasjonen for menneskerettigheter i Kina i dag?
Kesang Takla, Tibets minister for informasjon og internasjonale relasjoner, innledet på møtet om det offisielle tibetanske synet på situasjonen. Hun beskrev en situasjon som blir stadig mer desperat for den tibetanske befolkningen. Takla appellerte til verdenssamfunnets samvittighet og understreket at det ikke er uavhengighet fra Kina striden dreier seg om. Tibetanerne ønsker en form for autonomi hvor de kan ha sin kultur og religion i fred.
Olemic Thommesen, stortingsrepresentant for Høyre og tidligere engasjert i OL på Lillehammer, ga uttrykk for undring over at Regjeringen, som ellers har ”høy sigarføring” i spørsmål om menneskerettigheter, ikke er tydeligere i forhold til Kina. Uten selv å foreslå konkrete virkemidler, mente Thommesen at anledningen bør benyttes til ulike måter å støtte kampen for menneskerettigheter i Kina.
Ådne Søndrål, velkjent toppidrettsutøver, ga uttrykk for det paradoksale i at idrettsutøvere og OL tillegges et ansvar som politikere og næringslivet ikke selv ønsker å ta. Kina er i ferd med å bli en av Norges viktigste handelspartnere. Vi fyller klesskapene med klær fra Kina, næringslivet inngår viktige kontrakter med bedrifter i Kina, det knyttes sterkere økonomiske bånd. – Men, når Kina invitererer til fest, ja da blir vi plutselig negative og diskuterer om vi skal holde oss borte fra festen. Det bør henge litt bedre sammen det vi driver med, sa Søndrål. Han viste også til de olympiske idealer og at lekene er en global fest – den eneste som samler interesse fra hele verden. Møtet, som ble overført direkte på TV2 Nyhetskanalen, involverte også mange engasjerte deltakere som hadde spørsmål og kommentarer.