Offentlig sektor vokser på bekostning av privat sektor. Stadig færre har tilknytning til privat sektor? Frem til slutten av 1980-tallet var et flertall av velgerne knyttet til privat sektor. I dag er majoriteteten i et avhengighetsforhold til offentlig sektor – enten som ansatte, trygdede eller studenter. Medianvelgeren beveget seg fra privat til offentlig sektor på slutten av 1980-tallet. Gitt dagens arbeidsdeling mellom offentlig og privat sektor, vil denne utviklingen forsterkes som følge av en aldrende befolkning og økende behov for ansatte innen helse-og omsorgssektoren.

 

 

 

”Folk velger parti av mange grunner. For noen er nøden i Afrika det viktigste, for andre er demokratiets toleranse for dem som er annerledes, utslagsgivende. Men de fleste er seg selv nærmest. Småbarnsforeldre er opptatt av barnehager, sykepleiere av sykehusene og lærere av skolen. Inntekten betyr kanskje aller mest, pensjonistene er opptatt av pensjonene, og de rikeste av formuesskatten. Da betyr det også noe hvor folk har inntektene sine fra”, skrev politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Sofie Mathiassen, i sin kommentar til Civitas notat (5. april)

 

 

 

Hvordan forholder partiene seg til endrede velgere? Hva betyr dette for konkurranseevnen i eksportindustrien, for ”frontfagsmodellen” og for velgernes forståelse for betydningen av økonomisk vekst og gode vilkår for næringslivet?

 

 

 

Følger partiene medianvelgeren? Hva gjør dette med partienes syn på velferdsstaten – på arbeidsdelingen mellom privat og offentlig sektor? Blir det politisk umulig å gjennomføre nødvendige reformer i velferdsstaten før man havner i en krisesituasjon? Spørsmålene er mange og sentrale. I Civita-notat 5/2008 ser Øystein Thøgersen og Karl Ove Aarbu nærmere på utviklingen og forventede utfordringer.

 

 Last ned notatet og se oversikt over Civitas øvrige notater