Civita i media,

Notert: Med polo mot fremtiden

Denne uken strømmet tankesmien Civita en duell om Norges fremtid med de ferske lederne av Unge Høyre og AUF. Denne overfladiske observatør bet seg merke i at begge hadde ikledd seg pologenser – Ola Svenneby i svart, Astrid Hoem i oker. Hva forteller dette klesvalget om norsk politikks fremtid? Pologenseren er forbundet med filosofer (Michel Foucault) og tek-gründere (Steve Jobs) og er et alternativ til slips. Vi merker oss formell, innovativ og intellektuell. Det engelske navnet turtleneck kan hinte om et ønske om å trekke hodet inn når ting blir vanskelig. Samtidig leser vi at plagget i sin tid ble laget for å beskytte ridderhalser fra ringbrynjen. Vi får tolke det slik: Styringsungdommen er klar til strid. Med et lett press fra fremtiden rundt halsen.

Morgenbladet

Trygghet gir frihet

Guro Øiestad nevner Civita og Minerva: «Høyresida i norsk politikk vet også at frihet i bunn og grunn er muligheter til å leve i tråd med menneskelige behov. I den borgerlige nettavisa Minerva og den liberale tankesmien Civita er det lett å finne tekster som peker på at velferdsstaten sikrer trygghet gjennom alle livets faser, som i neste omgang muliggjør et liv i frihet; at trygghet og frihet er vevet sammen. Men høyresida ser ut til å miste dette av syne til stadighet, kanskje fordi de ikke kobler frihet tydelig nok opp mot de mest grunnleggende behovene?»

Klassekampen

Politikkens ABC

Kristin Clemet intervjuet: Noe har svikta Kristin Clemet, utdanningsministeren som fikk PISA-sjokket på pulten da hun tiltrådte i 2001, mener derimot at tiltakene de innførte, har ført til store, positive endringer. Stikkordene er innføringen av et nasjonalt kvalitetsvurderingssystem og nasjonale prøver. – PIRLS-undersøkelsen viser også at elever på fjerde og femte trinn har hatt stor framgang i leseferdigheter. Men det er tydelig at noe har svikta på ungdomstrinnet, sier Clemet. Hun mener imidlertid at en av de viktigste erkjennelsene etter sjokket var den at vi ikke kan bevilge oss til verdens beste skole. – Vi fikk en ny diskusjon om kvalitet i skolen som ikke bare handla om struktur og budsjett. Etter hvert modna erkjennelsen av at kvaliteten ikke nødvendigvis øker proporsjonalt med hver krone vi putter inn i skolen. Hadde det vært slik, hadde jo Norge vært best i absolutt alt.

Utdanning.no

Nådeløs analyse av dagens skolepolitikk

Kristin Clemet nevnt: Kristin Clemets «moderniseringsprosjekt 2002» i Bondevik-regjeringen var ikke forutsetningsløst. Gudmund Hernes innførte en mål- og resultatstyringsmodell. Jens Stoltenberg og Trond Giske moderniserte staten. Den rødgrønne regjeringen med SVs kunnskapsministre tok reformen «Kunnskapsløftet» videre. Løvlie fastslår at politiseringen har medført kulturkløft mellom staten og fagforening, fagpedagoger og foreldre, mer enn en partipolitisk strid.

Utdanning.no

Alle partikaninar til pumpene

Emil André Erstad nevner Kristin Clemet: «Då Bent Høie held si berømte tale «Til ungdommen» i vår, var det vanskeleg å førestille seg større kontrast mellom innhaldet og framføringa. Der mange lét seg lure til å tru at Høie hadde skrive talen sjølv, var folk som Kristin Clemet langt meir realistiske ved å hylle taleskrivarane.»

Bergens Tidende

Frokostmøte: Hatefulle ytringer vs. ytringsfrihet

Civita nevnt i forbindelse med frokostmøte og boklansering i samarbeid med Human-Etisk Forbund, Humanist Forlag, LIM og Agenda: Hatefulle ytringer vs. ytringsfrihet:

Utrop.no

Riksrettssaken mot Trump – Republikanere i Senatet risikerer velgernes vrede om de går mot Trump.

Eirik Løkke intervjuet: – Det er ikke helt usannsynlig at Trump blir dømt, men det mest sannsynlige er at han blir frifunnet i Senatet fordi støtten til Trump er ennå veldig stor. Så lenge denne støtten i Det republikanske partiet er veldig stor, er det ingen grunn til å tro at det er mange nok republikanske senatorer som er villig til å gå imot egne velgere, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Nettavisen

Rødt er mer enn langt nok til venstre

Gard Løken Frøvoll svarer Trygve Svensson i Agenda: Rødt er mer enn langt nok til venstre. «Regjeringen har senket skattene moderat, år for år. Rødt og MDG vil øke skattene med rundt 30 milliarder kroner fra ett år til et annet! At Svensson mener dette er så moderat at vi trenger et nytt og mer ytterliggående parti, er vanskelig å forstå.»

Aftenposten

Vi må ikke gruble oss bort fra virkeligheten

Det amerikanske demokratiet er i full krise. Det er ikke helt utenkelig at det vil rakne. Rakner det for USA er Europa på sikt ille ute, i en verden der Kina og Russland står klare til å ta over stafettpinnen, skriver historiker i Civita, Bård Larsen

Trønderdebatt

– I det øyeblikk McConnell går inn for å felle ham, er Trump ferdig

USA-kjenneren Eirik Løkke i den liberale tankesmien Civita er mer usikker. – Nå var det flere republikanske kongressmedlemmer som stemte for da riksrett ble vedtatt i Representantenes hus, så dette er allerede veldig annerledes. Også det faktum at McConnell ikke har bestemt seg gjør det mer åpent. Men jeg har foreløpig liten tro på at han kommer til å bli dømt, sier Løkke til VG.

VG

Det er ikke Tegnell som er den skyldige

Jon E. Glømmen siterer Kristin Clemet: «Som Kristin Clemet skrev i Aftenposten 15. november (kilde 7): “Det er viktig å bruke den beste kunnskapen vi har. Men det er viktig å være klar over at det kan komme ny og sikrere kunnskap. All kunnskap må suppleres med verdier, holdninger, meninger og moral. Det er politikkens rolle. Politikerne skal fatte beslutninger på usikkert grunnlag og supplere forskning med demokrati.»

Kapital

Slik ble Pelosi Trumps mareritt

Eirik Løkke intervjuet: Det var denne handlingen som eskalerte fiendskapet mellom Pelosi og Trump, mener rådgiver i den liberale tankesmien Civita, USA-kjenner Eirik Løkke, – Ganske demonstrativt rev Pelosi i stykker talen, og det burde hun nok ikke gjort. Fox News gikk fullstendig bananas, og en tidligere speaker sa at dette var det verste som har skjedd i kongressen.Løkke fortsetter:- Mange forventer bedre oppførsel av Pelosi enn Trump, men på den annen side var ikke dette noe verre enn det Trump gjør hver dag.

VG

Tror flere vender Trump ryggen

Eirik Løkke intervjuet: USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, mener det ikke er så enkelt som å bare vende Trump ryggen. For republikanske velgere står per nå fortsatt bak ham, understreker Løkke. Det vil det være vanskelig å bryte med.

Dagbladet

– Melania er medskyldig

Eirik Løkke intervjuet: Rådgiver i den liberale tankesmien Civita, USA-kjenner Eirik Løkke, følger reaksjonene mot førstedamen: – Melania Trump er i en vanskelig situasjon som kona til Donald Trump. Men hun har åpenbart et ansvar i denne situasjonen. Alle som har stått nær presidenten har et medansvar.

VG

Søkelys

Civita nevnt av Ragnar Steinstad om NRKs dekning av valgkampen i USA: Frp-tilknytta Asle Toje, folk fra Civita og Minerva får stå fram som «objektive eksperter». Men de tilhører et konservativt USA-vennlig politisk miljø i Norge.

Telemarksavisa

EKKO

Bård Larsen i om uroen i Washingtonsom utfordrer vårt forhold til demokratiet som styreform.

NRK P2

– En historisk president i negativ forstand

Eirik Løkke intervjuet: Rådgiver Eirik Løkke i den konservative tankesmien Civita peker på at Trump er første presidenten som blir stilt for riksrett to ganger. – Dette forteller oss at vi har å gjøre med en historisk president i negativ forstand, sier Løkke.

VG

– Jeg er redd for at vi kan få en generasjonskrise

Om gårsdagens Civitafrokost der leder i AUF, Astrid Hoem og leder i Unge Høyre, Ola Svenneby møttes til debatt om Norges vei videre.

Journalen

Ti lærdommer fra Capitol Hill

Magnus Marsdal nevner Civita i nr. 4 av sine 10 lærdommer.

Klassekampen

Sett oss i sving!

Historiker Ola Innset nevner Civita: «Før Civita iler til med forslag om å legge hele vaksineringen ut på anbud, vil jeg isteden foreslå at den norske stat gjør noe så radikalt som å sette i sving flere av våre menneskelige ressurser uten å gi enda mer makt og rikdom til de på toppen.»

Klassekampen

EU-medlemskap er best

I internasjonal politikk gjør store land som de vil og små som de må, skriver Jan Erik Grindheim.

Dagsavisen

Ettermiddagsnytt

Eirik Løkke om Trump kl. 15.14.

NRK

Dagbladet TV

Eirik Løkke intervjuet om Trump på Dagbladet TV kl. 10.15

Dagbladet TV

New York Times: McConnell fornøyd med at det går mot riksrett

Eirik Løkke intervjuet: Rådgiver i den konservative tankesmien Civita Eirik Løkke sier at senator McConnells posisjon er forståelig. – Han er en slu rev og prinsippløs pragmatiker som hele veien har prøvd å balansere ulike grupper i partiet. Men stormingen av Kongressen var et angrep mot demokratiet som han ikke kan unnlate å reagere på, sier Løkke til VG.

VG

«Civita-regjeringen er sjef for NRK som ikke bruker debattanter fra andre deler av landets politiske mangfold»

Skriver Britt Lien fra Elverum. Oppslaget er også publisert i Glåmdalen.

Hamar Arbeiderblad

Studio 2

Eirik Løkke om Trump.

NRK P2

EKKO

Kristin Clemet i EKKO der hun diskuterte forholdet mellom forskning og politikk.

NRK P2

Historisk høy oppslutning om å avsette Donald Trump

– Jeg tror det blir tatt ut riksrettstiltale i Representantenes hus, og at det stopper opp i Senatet, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen:

N

Trump har samlet inn milliarder: – Tjent pengene på å formidle en idé om at valget er stjålet

Eirik Løkke intervjuet.

VG

Han ble tvunget til å tale

Eirik Løkke intervjuet: USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, mener man etter nattas tale likevel ikke må tro at Trump kommer til å slutte å prate om valgfusk.

Dagbladet

USA-ekspert om Trump-utestengelsen: Kanskje burde Twitter ha stoppet ham tidligere

– Det er slett ikke uproblematisk at Trump blir utestengt fra Twitter, uansett hva man måtte mene om innholdet i det han har tvitret. Det er et tveegget sverd for Twitter, sier rådgiver i tenketanken Civita, Eirik Løkke til VG.

VG

Hva skjer med Trump nå?

Eirik Løkke intervjuet: USA-kjenner og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, tror det går mot en «åpen borgerkrig» i Det republikanske partiet, mellom dem som nå vil ta avstand fra Trump og dem som fortsatt støtter ham.

NRK.no

Drama bak lukkede dører i Høyre: – Det som utspiller seg offentlig na fortjener ingen

Kristin Clemet nevnt.

Avisa Oslo

Ekstremisten Eilert

Det nevnes at Eilert Hanoa har sittet i Civitas styre.

E24

Radio Norge

– Trump har ansvaret. Eirik Løkke intervju om Trump på Radio Norge.

Radio Norge

Den farlige opportunismen

De autoritære på høyresiden kan omtales som ytterliggående populister eller revolusjonære nasjonalister, men i grunnen koker det ned til det ubehagelige faktum at mye av denne bevegelsen representerer en slags ny-fascisme, skriver Bård Larsen.

VG

USA-ekspert: Trumps angrep på demokratiet er et reality-show

Eirik Løkke intervjuet om angrepet på Kongressen.

Stavanger Aftenblad

Historien: Derfor ventes nye kuppforsøk

Om situasjonen i USA. Eirik Løkke intervjuet.

Dagbladet

Radio Haugaland

Eirik Løkke intervjuet om det som skjedde i Washington D.C. onsdag.

Radio Haugland

Aftenposten enig med Jeff Bezos’ avis: Trump må fjernes nå

Hans Rustad kritiserer dekningen av og reaksjonene på det som skjedde i USA på onsdag, Eirik Løkke sitert: «Eirik Løkke fra Civita sier at Trump lever i ko-ko-land og sprer konspirasjonsteorier om at valget ble stjålet fra ham».

Document.no

Uforståelig av NRK

Magnus Marsdal klager på at NRK bruker Eirik Løkke.

Dagbladet

Åtvarar mot uttale til Frp-topp: Sa Trump-tilhengarar kan ha vore infiltrerte

Bård Larsen intervjuet.

NRK Vestland

Hevder Trump var fornøyd med kaoset

Eirik Løkke intervjuet.

Dagbladet

Selger livsverket – vil at samlingen skal til Folkemuseet

Civitas frokostmøter på Christiania nevnt.

Aftenposten

Frykt for nye opptøyer

Eirik Løkke intervjuet.

VG

NRK nyheter

Eirik Løkke om USA og Trump.

NRK nyheter

NRK Dagsrevyen 21

Eirik Løkke om USA og Trump.

NRK dagsrevyen

NRK nyhetene

Eirik Løkke kommenterer sitasjonen i USA på NRK nyhetene.

NRK

NRK nyhetsmorgen

Eirik Løkke om USA og det som skjedde i Washington i går (voldelige demonstranter stormet kongressen).

NRK nyhetsmorgen

Jakten på synde-bukker

Etter senatsvalgene i Georgia kan oppgjøret i Det republikanske partiet bli brutalt, Eirik Løkke intervjuet.

Aftenposten

Déjà vu fra historiens skraphaug

Bård Larsen skriver om totalitarisme og autoritarisme i forbindelse med ny utgave av Storebror dreper.

Minerva

Selger livsverket – vil at samlingen skal til Folkemuseet

Artikkel om at landets største samling av landhandlerieffekter legges ut for salg, Civita nevnt: «Investor og kunstsamler Christian Ringnes kjenner litt til samlingen gjennom besøk på Civita-møter på Café Christiania.»

Aftenposten

Trump har gjort stor skade på det amerikanske demokratiet

Det er ingen tvil om at vi ikke lenger kan stole på det republikanske partiets demokratiske sinnelag, skriver Eirik Løkke.

Aftenposten

NRK nyhetsmorgen

Eirik Løkke om det avgjørende valget i Georgia.

NRK nyhetsmorgen

Hegels dialektikk. Noe for enhver politikers smak?

Øystein Blymke spør om filosofens tanker og ideer har nådd frem til den norske politiske debatten i 2021, Lars Kolbeinstveit nevnt: «Lars Kolbeinstveit, filosof i Civita, kan mye om, og skriver mye om Hegel. Blant annet her i Minerva 27. august i fjor»

Minerva

Handlingsregel 2.0

Magnus Marsdal skriver om handlingsregelen og grønn næringsutvikling, Civita nevnt: «Rødgrønne politikere må gjerne feire årets 20-årsjubileum for handlingsregelen, sammen med Civita. For dem som vil bygge landet, blir nok 50-årsdagen for Stortingets ti oljebud vel så viktig».

Klassekampen

Godt nytt ord!

Kristin Clemet nevnt på baksiden: «Koronaen er som kjent kåret til det hyppigst brukte ordet i for 2020, men Språkrådet har også ei liste over nyord og artige begreper. Dette er de nominerte: Tankesmie, et sted der Kristin Clemet smir sine rike onklers tanker».

Klassekampen

Høyres grønne hvilepute

Civitas frokostmøte nevnt i innlegg om økonomisk vekst.

Dagsavisen

Gro er tidenes største

Kristin Clemet med på liste over viktigste norske politikere.

Dagbladet

Kan det tenkes at Bård Bjerkholt får rett?

Kristin Clemet skriver om velferdsstatens bærekraft.

Dagens Næringsliv