Alan Wm. Wolff: Revitalizing the World Trading System
Alan Wolff har utviklet et overbevisende forslag til WTO-reform
WTO-reform kommer ikke av seg selv. Alan Wolffs bok viser en realistisk vei fremover, som det vil være en unnlatelsessynd å overse.
Av Lars Peder Nordbakken, økonom i Civita.
Tidligere vise-generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon (WTO), Alan Wm. Wolff, har skrevet en bok som Martin Wolf i Financial Times, med rette, har kalt «den definitive guiden til det globale handelssystemets fortid, nåtid og mulige fremtid». Attpåtil inneholder boken et konkret forslag til reform av WTO. Forfatteren kunne knapt vært bedre kvalifisert til oppgaven. Det skader heller ikke at Wolff er amerikaner.
Alan Wm. Wolff er en av verdens mest anerkjente eksperter på internasjonal handel, tilknyttet Peterson Institute for International Economics. Wolff har dessuten over femti års erfaring som handelsjurist og forhandler.
Timingen er det heller ikke noe å si på. Boken Revitalizing the World Trading System utkom i september i år, vel et år etter WTOs 12. ministerkonferanse, som for første gang på lenge åpnet døren for fornyelse og reform av WTO.
38 år etter etableringen av WTO, er det blitt stadig tydeligere at reformbehovene har hopet seg opp og i enkelte tilfeller blitt til verkebyller. Det gjelder blant annet det absolutte kravet om enstemmighet og Kinas spesialstatus, som til dels har legitimert en rekke former for nasjonal særbehandling, som strider med WTOs grunnprinsipp om ikke-diskriminering.
Mulighetsskapende diskusjoner
I denne situasjonen er det også av betydning at den analysen som Wolff legger til grunn for sine reformforslag harmonerer godt med de siste par årenes diskusjoner blant ledende handelsøkonomer og handelseksperter: Richard Baldwin, Simon Evenett, Robert Lawrence, Ralph Ossa, Bernard Hoekman, James Bacchus og IMFs sjefsøkonom, Pierre-Olivier Gourinchas, for å nevne noen. Jeg har skrevet mer om dette i et nylig publisert Civita-notat.
Før Wolff kommer til sin 112 siders gjennomgang og begrunnelse for egne reformforslag, nesten en bok i seg selv, får leseren en grundig innføring i historien bak utviklingen av det multilaterale handelssystemet og dets bærende idé: å institusjonalisere en metode som gjør det mulig å åpne markeder for internasjonal handel, på en måte som sikrer åpenhet, ikke-diskriminering og gjensidige forpliktelse. Med andre ord, hovedprinsippene bak det vi forstår med begrepene internasjonal frihandel og globalisering – økonomisk integrasjon på tvers av landegrenser.
Deretter følger en kort historie om WTO og noen dypdykk i WTOs funksjonsmåte, resultater fra 12 ministerkonferanser, samt en tematisk gjennomgang av status og problemstillinger på en rekke konkrete områder, fra tjenester, e-handel, utvikling, jordbruk og tvisteløsning.
Institusjonelle svakheter
På denne bakgrunnen etablerer Wolff en problembeskrivelse som avtegner flere institusjonelle svakheter i WTOs eget organisatoriske rammeverk og mandat. Wolff klargjør på en overbevisende måte hvorfor de avdekte svakhetene har svekket WTOs muligheter til å fylle sin rolle på en fullgod måte. At WTOs institusjonelle svakheter berører så godt som alle de fire basisfunksjonene i WTO-samarbeidet, gjør også et inntrykk som bør påkalle seriøse reformer. De fire basisfunksjonene er ifølge Wolff disse:
- Å være den sentrale møteplassen for å forhandle verdensomspennende handelsavtaler.
- Å utvikle og håndheve et globalt regelsett for handel.
- Å gi alle medlemmer tilgang til en uavhengig og profesjonell tvisteløsningsmekanisme.
- Tilby medlemmene en transparent mekanisme for innmelding og monitorering av alle politiske tiltak som påvirker internasjonal handel.
Wolffs reformforslag i hovedpunkter
De korresponderende fire reformene i Wolffs forslag er kort oppsummert disse:
- Forhandlinger: Gjenreise WTOs forhandlingsfunksjon gjennom nye kapasiteter som støtter mulighetene for å fremforhandle og konkludere åpne plurilaterale avtaler, samt universelle sikkerhetsventiler for å begrense skadevirkningen av unilaterale handelstiltak.
- Tvisteløsning: Gjenopprette WTOs tvisteløsningsmekanisme, som opphørte å fungere i 2019 som følge av at USA valgte å blokkere nomineringen av ledige stillinger i WTOs tvistedomstol for handelssaker. Dette er en helt avgjørende forutsetning for å kunne håndheve handelsavtaler i WTO og derigjennom dempe konfliktnivået relatert til frihandelsavtaler.
- WTOs lederrolle: Til nå har ikke WTOs ledelse hatt et mandat til å sette agenda og initiere forslag overfor medlemslandene. Dette ekstraordinære fraværet av helt grunnleggende forutsetninger for at WTO kan innta en ledende pådriverrolle i handelsspørsmål må opphøre. En reform på dette punktet bør eksplisitt anerkjenne WTOs administrative funksjoner i bestrebelsene på å gjenopprette en sterkt følt ubalanse mellom ansvar og myndighet.
- Informasjon og etterretning: For å sikre transparens og gjensidig forståelse blant medlemslandene er det viktig å styrke WTOs kapasiteter til å analysere og monitorere verdenshandelens utvikling og alle politiske tiltak som påvirker internasjonal handel.
Dessuten tar Wolff, i likhet med Richard Baldwin og Steven Evenett, også til orde for at starten på en reformprosess med fordel bør inkludere en grunnleggende klargjøring av medlemmenes forståelse av WTOs verdier og prinsipper – som uttrykk for en reformulering og fornyet forankring av det felles fundamentet WTO-samarbeidet hviler på.
Et opprop til handling
I alt Wolff skriver ligger det også en ganske enkel grunnleggende erkjennelse, som mange har en tendens til å overse: «The WTO is the only place where the needed international co-operation can be sustained because it, like trade itself, is global.»
Denne boken bør være et must for alle som ønsker å sette seg grundig inn i den viktige utfordringen med å revitalisere multilateral handel i en tid preget av geopolitisk fragmentering og usikkerhet. Dette er boken som virkelig gir «et solid grunnlag for egne meninger», for å låne et gammelt Aftenposten-slagord, på et område som med rette kan kalles et globalt fellesgode.
WTO-reform kommer ikke av seg selv. Wolffs bok viser en realistisk vei fremover, som det vil være en unnlatelsessynd å overse.
Alternativet er, som Wolff treffende sammenfatter det, alt annet enn attraktivt: «Autarky cannot be achieved . . . There can be no decoupling of major economies except at unacceptably high cost.»
Innlegget er publisert i Minerva 26.11.2023.