Runciman, David: How Democracy Ends

Til tross for den svært pessimistiske tittelen, sier Runciman selv følgende: Jeg er faktisk ganske optimistisk, hva som enn skjer med demokratier, er endringene langsomme.

Publisert: 6. juli 2019

Basic Books, 2018. 256 sider.

Teksten er skrevet av Mathilde Fasting, idéhistoriker i Civita.

David Runcimans How Democracy Ends er en original bok, skrevet av en professor ved Cambridge som også er ukentlig vert for podcasten Talking Politics.

Hvis vi ser nedgang i demokratisk politikk overalt, og årsakene er mange, er det ingen unnskyldning for å ikke ta ansvar for å få politikken til å virke til ‘the bitter end’. Dette er Runcimans måte å si at det ikke er noe alternativ til det demokratiet. Denne litt desillusjonerte realismen er fordi det å kjempe for demokratier ikke handler om revolusjon, men om kontinuerlige endringer.

Til tross for den svært pessimistiske tittelen, sier Runciman selv følgende: Jeg er faktisk ganske optimistisk, hva som enn skjer med demokratier, er endringene langsomme. Hadde jeg visst at det skulle komme så mange bøker som snakket om demokratiets død, hadde jeg kanskje endret tittelen.

Runciman trekker historiske linjer, og han er særlig opptatt av 1890-årene, ikke av 1930-tallet, som mange andre er. Han skriver at populisme ikke er noe nytt. Det vokser frem i demokratiske samfunn under visse omstendigheter: teknologisk endring, økende ulikhet og fravær av krig. Han er mest bekymret for teknologisk utvikling. Han mener at noen må ta den store jobben det er å ta tilbake makten over digital teknologi, slik at den fungerer demokratisk.

Den viktigste kvaliteten ved demokratiet er kapasiteten til å tilpasse seg, uten å ødelegge – adapt without destroy – borgerkrig uten vold.

Om du vil vite mer om hva Runciman mener, les boken. Og du kan også lese intervjuet med ham fra 2019 i Minerva. Det finner du her. Jeg anbefaler også podcasten Talking Politics. Den har ukentlige politiske analyser og mange interessante gjester.

Se også:

https://www.civita.no/publikasjon/demokrati-i-trobbel