Jette F. Christensen: Demokratiet, det er oss – 10 svakheter i verdens beste folkestyre
Hvor godt fungerer det norske demokratiet?
Jette Christensen løfter frem flere interessante problemstillinger når hun tar for seg ti sårbarheter i demokratiet. Men boken kunne gjerne gått mye dypere.
Av Mathilde Fasting, idehistoriker i Civita.
Statsviter og tidligere Arbeiderparti-politiker Jette Christensen har skrevet boken Demokratiet, det er oss. I utgangspunktet skulle dette være en intervjubok, men Christensen valgte underveis å heller skrive kortere tekster om det hun kaller 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre. Ideen er altså å relatere det vi hører om internasjonale autokrater, populisme og liberale demokratiers forfall til Norge. Christensen har også skrevet et notat for Civita, Hva truer det liberale demokratiet? Her er perspektivet internasjonalt. Boken bygger videre på det rammeverket som presenteres, men retter blikket mot Norge. Det er en vanskelig øvelse, og jeg synes ikke alle de norske eksemplene fungerer like godt.
Jeg tror kanskje at en intervjubok hadde fungert bedre. Christensen har snakket med mange kunnskapsrike mennesker, og de delene av boken der hun går i dialog med dem, er interessante.
De ti sårbarhetene i liberale demokratier fungerer som en oversikt. Det handler om medier som knebles, om domstoler som blir politiske, om lite ytringsfrihet, om korrupsjon, om fjerning av rettigheter og om populistiske svar på vanskelige spørsmål. Det blir vanskeligere når disse sårbarhetene skal illustreres med norske eksempler. En grundig gjennomgang av ulike forhold i Ungarn, eller Polen under Lov og rettferdighetspartiet (PiS), kunne bedre fått frem farene ved politisk kontroll av domstoler og medier, eller knebling av akademia og organisasjoner de politiske myndighetene ikke ønsker. I Liberal halvtime fra mai 2022 snakker Jette Christensen mer inngående om utviklingen i Polen og Ungarn.
Populisme og identitetspolitikk finnes i ulike former i liberale demokratier, men det som er interessant, er når populismen og identitetspolitikken blir problematisk og truer med å undergrave fundamentet for de liberale demokratiene. Det er krevende å peke konkret på hvor grensene går mellom det å kjempe for rettigheter og krav for ulike grupper og det å undergrave de felles rettighetene liberale demokratier bygger på. Hva skal tolereres? I teorien er det lettere å være prinsipiell, mens det ofte er krevende i praksis.
Christensen har erfaring som valgobservatør og har sittet i Europarådet. De erfaringene hun har gjort seg internasjonalt, kunne hun gjerne ha gått mer inn i. Det sagt, av de sårbarhetene hun peker på i Norge, syns jeg eksempelet fra 2021 med daværende kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og saken med Forsvarets forskningsinstitutts scenarier for påvirkning av valg i Norge, er interessant. Eksempelet beskrives i kapittelet som heter Politisering av forskning. Gjelsvik beskyldte forskerne for å skjule en EU-vennlig agenda og bidra til polarisering av debatten. Det går også an å hekte på akademisk frihet og hvordan den kan komme under press. Det skriver Christensen litt om i oppsummeringen for Norge.
I et annet eksempel beskriver Christensen, som også er EU-analytiker i Altinget, hvordan Norge ikke er i stand til å snakke om EU. Det er et tema som Christensen gjerne kan skrive mer om.
Det er flere interessante problemstillinger som løftes i boken, men formatet gjør at gjennomgangen av dem ofte blir litt kort og overflatisk. For en leser som vil ha en enkel innføring i demokrati med eksempler fra Norge, kan boken fungere. Jeg vil likevel anbefale leseren å lese boken som et utgangspunkt og så selv gå dypere inn i de mest interessante problemstillingene.
Jeg tror at det norske demokratiet står seg godt, selv med de svakhetene som er trukket frem i denne boken. En av dem er likegyldigheten eller maktesløsheten velgerne som ikke stemmer forteller om. Det temaet er verdt en større undersøkelse. Demokratiers legitimitet hviler på valgdeltakelse. Selv Putin skjønner det og «tvinger» folk til å stemme.
Jette Christensen gjestet nylig Civitas podcast Liberal halvtime for å snakke om boken og det norske demokratiets utfordringer. Episoden kan du lytte til her.