Collier, Paul: The future of capitalism: Facing the New Anxieties
Boken til Collier handler ikke bare om politiske og økonomiske forhold, men også mye om de etiske sidene ved kapitalismen.
Publisert: 6. juli 2019
Harper, 2018. 256 sider.
Teksten er skrevet av Mathilde Fasting, idéhistoriker i Civita.
Paul Collier er de senere årene mest kjent for å argumentere for en migrasjonspolitikk som innebærer at migranter får noe meningsfylt å gjøre i de leirene de er, ikke at de kommer til Europa. I denne boken møter vi en personlig Collier som starter med å fortelle om sin oppvekst i små kår hvor han selv blir verdensberømt professor ved Oxford, mens nære slektninger ikke får skikk på livet sitt i det hele tatt.
Collier vil ikke avskaffe kapitalismen, men han vil endre noen vesentlige forhold for å få den til å fungere bedre. Kapitalismen må styres, ikke avvikles. I dag skaper den ulikhet, bade i rikdom og i muligheter.
Boken til Collier handler ikke bare om politiske og økonomiske forhold, men også mye om de etiske sidene ved kapitalismen. Det er ikke etisk å ha et system der noen i stor grad utnytter andre.
Colliers forslag til løsninger handler om å skape en felles nasjonal identitet, noe som er vanskelig dersom det er store forskjeller mellom borgerne. Han vil også bruke Henry Georges gamle idé om land- og eiendomsskatt i urbane sentra, som London. Dessuten vil han gjenskape dynamikken i regionale byområder som i dag har mistet arbeidsplasser. Til sist er han også svært opptatt av ordninger som understøtter familier som har det vanskelig, social maternalism.
Det er enkelt å se parallellen her til hans egen familiebakgrunn. Argumentet er at støtte vil bidra til at mennesker ikke faller utenfor og kan klare seg selv.
Om du ikke får lest boken, er frokostmøtet med Paul Collier et godt alternativ, se video fra møtet her.
Se også:
Paul Collier on The Future of Capitalism