Ny bok fra Civita: Den norske fagbevegelsen
Denne saken var et innlegg i anledning 1. april 2011.
Som et ledd i Civitas avvisning av Arbeiderpartiets historieforfalskning, kommer tankesmien 1. mai med en bok om den norske fagbevegelsen. Dagens sosialdemokrater og sosialister har i lang tid krevet eierskap til den norske fagbevegelsen. Dette gir et svært skjevt bilde av historien. Eierskapet er delt mellom partiene, hevder tankesmien.
– De borgerlige partiene og deres idégods hadde en avgjørende rolle i etableringen av den norske fagbevegelsen, sier Mathilde Fasting, prosjektleder i Civita og medforfatter av boken Den norske fagbevegelsen.
Den tidlige fagbevegelsen bestod hovedsakelig av håndverkere og funksjonærer i Oslo og oslofjordsområdet. Dette miljøet var, i motsetning til hva mange tror, ikke preget av sosialistisk tankegods, men av konservative og liberale ideer om individets frihet og bevaring av samfunnsinstitusjonene. De som tar seg en tur i arkivene, vil bli overrasket. Folk i den tidligere fagbevegelsen gikk med både skjorte og vest, og det er ikke en kjeledress å se.
– Hadde ikke arbeiderne familier? Gikk de ikke i kirken? At arbeiderne ikke også hadde konservative verdier, er en misforståelse. Sosialistene prøvde tidlig å kuppe fagbevegelsen, men de lyktes ikke. Det var klare konservative holdninger blant sentrale ledere som Jeppesen og Holtermann Knudsen. Disse var så visst ikke industriarbeidere, men snarere en del av borgerskapet, påpeker Fasting.
– Den tidlige fagbevegelsen var opptatt av frihandel og lavere skatter. I Internasjonalen heter det som kjent: «I mot oss statens lover bøyes, av skatter blir vi tøyet ned». Stoltenberg-regjeringen viser også tydelig at det er den borgerlige linjen, eller snarere den nyliberale linjen, som vant frem til slutt, sier samfunnsøkonom og medforfatter Marius Doksheim.
Det er den moderne politiske debatten, hvor Arbeiderpartiet har fått hegemoni, som har omdøpt arbeiderbevegelsen til et sosialistisk prosjekt. Dette kommer tydelig frem gjennom analyser av den politiske debatten.
– «Bli og forbli Høyremann – og du får arbeid», var et slagord i Venstres propaganda. Dette sier jo mye om Høyres engasjement og gjennomslagskraft innen arbeidermiljøene. Den gang var arbeiderbevegelsen i stor grad oppfattet som et borgerlig prosjekt, sier retoriker og medarbeider i Civita Eirik Vatnøy.
– Når Kolberg på talerstolen proklamerer «Fagbevegelsen! Fagbevegelsen! Fagbevegelsen!», er ironien at han like gjerne kunne sagt «Høyre! Høyre! Høyre!». Selve navnet fagbevegelsen viser også at det har vært et tidlig fokus på fag, noe Høyres skolepolitikk og Kunnskapsløftet i dag ivaretar. Venstresiden har som kjent vært mest opptatt av kos og frukt. Det er ikke tilfeldig at det heter fagbevegelsen og ikke kosebevegelsen, påpeker Vatnøy.
Også Kristin Clemet, leder i tankesmien, har engasjert seg personlig i bokprosjektet.
– Dette er velkjent i historiefaglige miljøer, men definitivt underkjent i den politiske debatten, hvor Arbeiderpartiets eierskap og historieløshet er tydelig. Vårt mål er å påvirke den politiske debatten, og gjøre den mer nyansert, sier Kristin Clemet.
– Vi forventer en del kritikk, men det er bare fordi dette kommer fra Civita, understreker Clemet.
Boken vil bli lansert på et frokostmøte på Folkets hus 1. mai.
Denne saken var et innlegg i anledning 1. april 2011.