Samset, Bjørn Hallvard: 2070: alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den
2070 – klimaets skjebneår
Klimaforsker Bjørn Hallvard Samsets bok 2070 forsøker å gi oss klimahåp fremfor klimaangst, uten å undergrave de vanskelige problemene og utfordringene verden står overfor.
Civitas podcast, Liberal halvtime, har i februar hatt en liten klimaserie, der blant andre Bjørn Hallvard Samset har vært gjest. Du kan lytte til de seks episodene ved å klikke her.
Det er lett å bli pessimistisk, for ikke å si depressiv eller handlingslammet, når man leser om hva som er i ferd med å skje med klimaet og hvor ille det kan bli fremover, dersom ikke vi klarer å oppfylle klimamålene.
Bjørn Hallvard Samset, som er klimaforsker i Cicero og medlem av FNs klimapanel, har skrevet boken 2070: alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den.
Samset sier indirekte at 2070 er «To be or not to be» for oss mennesker. Lykkes vi ikke, vil jorden ikke være gjenkjennelig for oss, og kanskje ikke levelig mange steder vi i dag lever. Likevel er ikke boken en dystopisk fortelling. Samset forsøker her å skrive en bok som nettopp ikke skal gi oss klimaangst, men klimahåp, selv om jeg må si at det er lite lystelig lesning, og at jeg så frem mot de siste kapitlene og eventuelle lyspunkter der.
2070 er en god, velskrevet og forståelig bok om klima, formidlet av en som er «nerd», men som har evnet å forklare vanskelige forhold på en forståelig måte. Selv en klimaskeptiker vil få noe å tenke på ved å lese boken. Samset klarer også å være ydmyk og peke på usikkerheter. Det kunne vært enkelt å bruke ekspertrollen og slå fast «sannheter». Selv om det er mange ting vi fremdeles ikke vet om klimaendringene, er det nok kunnskap til å slå fast at det vi ser nå, er menneskeskapt, og at mye skyldes vårt forbruk av fossil energi.
Samset bruker tid på å forklare forskjeller på variasjoner og endringer, på hva som er vær og hva som er klima, og om hva vi vet om jordens tidligere klimavariasjoner. Det er helt klart at jorden har vært både betydelig varmere og betydelig kaldere. Ordet «balanse» opptrer ofte i Samsets forklaringer, og dermed kan det godt tenkes at jorden kan fungere fint, både som varmere og kaldere, men at det krever balanse. Det som er nytt, er endringshastigheten. Det har aldri vært så raske endringer i klimaet som nå, og dermed vil vi lett komme i en situasjon med ubalanse som kan få fatale følger. Særlig skremmende er kapittelet om «monstrene under senga», altså alle ting som kan få verden over «vippepunktet». Da ser jeg for meg noe som får alle dominobrikkene til å falle.
Men etter dette skremmende crescendo, kommer heldigvis Samset med en rekke mer konstruktive innspill til hva vi kan gjøre. Det handler om å gjøre mange ting, samtidig. Og det handler om ganske små ting og veldig store ting, men viktigst av alt er energimiksen. Det er og blir det aller viktigste, og det må løses internasjonalt. Samset tror at lokale forhold vil avgjøre akkurat hvilken miks som vil passe. Kull må ut, olje og gass må ned, og vi
vil måtte få til CO2-fangst og lagring i stor skala. Vi må ta ut mer CO2 av atmosfæren på sikt enn vi putter inn for å klare å nå klimamålet.
Videre fortsetter Samset med endringer i dagliglivet, reiser, transport, oppvarming og mat, men han er ikke moralistisk, snarere er han konstruktiv og skriver om smarte byer, om innovasjon, sirkulær økonomi og nye måter å gjøre ting på. Det bidrar til at jeg som leser ser mer lystbetont og optimistisk på veien videre, tross det svært dystre bakteppe boken beskriver.
Løsningene ligger ikke først og fremst i teknologiutvikling, men i politikk. Samsets bidrag er å klargjøre hva vi vet og ikke vet, og å sette dette inn i et perspektiv som er forståelig, også for alle som ikke er «klimaeksperter».
Mot slutten foretar Samset et interessant tankeeksperiment om Kim og hans/hennes vei mot 2070. Kim er 21 år i dag. Alt som beskrives i det kapittelet er fiksjon, men det tar utgangspunkt i scenarier som i dag brukes og som er kjent, og kanskje med ganske stor sikkerhet kan si at vil skje.
Den fortellingen gir mer håp enn håpløshet. Den undergraver på ingen måte alle de vanskelige problemene og utfordringene som må løses, men den peker på hvordan løsninger kan se ut. Og de virker ikke utopiske, men forståelige og til dels gjenkjennelige.
Jeg anbefaler 2070: alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den for alle som vil forstå klimautfordringene på en konstruktiv og godt formidlet måte. Samtidig anbefaler jeg Civitas podcast Liberal halvtime, som nå i februar 2022 har en liten klimaserie, der blant annet Samset er gjest. Du finner episodene her.
Teksten er publisert i Minerva 27.2.2022.