Skip to main content
  • Personer
  • Publikasjoner
  • Arrangementer, kurs og seminarer
Civita
Seksjoner
  • Demokrati og rettigheter
  • Ideer
  • Økonomi
  • Politikk og samfunn
Om oss
  • Om Civita
  • Personer
  • Civita i media
  • Personvernerklæring
  • Kontakt oss
Innhold
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • Notater
  • Rapporter
  • Bøker
  • Podcaster
  • Clemets blogg
  • Politisk ordbok
  • Politisk bokhylle
Meld deg på nyhetsbrevet

Private aktører sentrale for velferdsvekst

Private aktører, markedsøkonomi og konkurranse har vært sentrale for den enestående velstandsveksten vi har sett i verden de siste hundreårene, skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund.

Anne Siri Koksrud Bekkelund

Publisert: 29. april 2017

I sin kronikk i Nationen 24. april fremstår professor Noralv Veggeland mer som ytterliggående aktivist enn akademiker i sitt angrep på private aktører i velferden.

Private aktører, markedsøkonomi og konkurranse har vært sentrale for den enestående velstandsveksten vi har sett i verden de siste hundreårene. At markedene har lyktes så godt, har ikke vært til hinder for at man har sett at frie markeder også kan ha noen ulemper. Ulempene har man forsøkt å veie opp for ved hjelp av reguleringer, og noen ganger ved at man har overlatt oppgavene og tjenesteproduksjonen til offentlige, skattefinansierte aktører.

Mange av de typiske helse- og omsorgsoppgavene utføres i dag av kommunale eller statlige aktører, men ikke alle. Innenfor enkelte områder, som for eksempel barnehage, har man gått andre veien. På 2000-tallet åpnet den rødgrønne regjeringen for at private (også kommersielle) aktører kunne etablere seg, og få et tilskudd per barn de tok imot tilsvarende hva kommunens egne barnehagekostnader.

Reformen har vært en suksess. Barnehagedekningen i Norge er nå blant de høyeste i verden. Foreldrene er svært fornøyd med tjenestene de får, ifølge Difis innbyggerundersøkelse. Som i Danmark og Sverige er norske foreldre i snitt litt mer fornøyd med de private enn de kommunale barnehagene, ifølge undersøkelser foretatt av EPSI.

Veggeland fremmer en rekke påstander om å slippe til private som om de skulle være sannheter. Blant annet hevder han at den sittende regjeringen har skapt omfattende bruk av privatisering, anbud og konkurranseutsetting.

Selv har jeg kritisert regjeringen for ikke å ha gjort nok for å skape konkurranse og valgfrihet. Barnehage er den eneste tjenesten på velferdsområdet hvor det i utstrakt grad benyttes private aktører, i hvert fall i kommunal sektor. NIBR-rapporten Kommunal organisering 2016 viser at kommunale innkjøp av private omsorgstjenester, som sykehjem og hjemmesykepleie/hjemmehjelp, er lite utbredt. Under 10 prosent av kommunene oppgir at de har tatt i bruk konkurranseutsetting innenfor hjemmebaserte eller institusjonsbaserte omsorgstjenester. Ser man på SSB-tall for innkjøp av varer og tjenester i kommunal og statlig sektor, har andelen de utgjør av totale utgifter ligget relativt flatt (statlig sektor) eller gått noe ned (kommunal sektor) de siste 20 årene.

Veggeland påstår videre blant annet at nasjonal og internasjonal forskning viser at det vil bli langt billigere å produsere velferdstjenester i offentlig egenregi. Her lurer jeg på om professoren har latt være å lese seg opp på relevant, tilgjengelig forskning – eller om han velger å se bort fra forskningsarbeider som ikke passer i hans narrativ.

Et større, dansk forskningsprosjekt, Effekter ved udlicitering av offentlige opgave r, ledet av Roskilde Universitet med deltakelse fra seks ulike forskningsmiljøer, har laget en oversikt over internasjonal og skandinavisk forskning på konkurranseutsetting. I to artikler fra henholdsvis 2011 og 2013 (Petersen m.fl.) gjennomgås studier fra perioden 2000-2014. Studiene inkluderer både publiserte arbeider og grålitteratur, altså ikke-publiserte forskningsrapporter.

Forfatterne selv er forsiktige med å dra entydige konklusjoner. De påpeker at effektene av konkurranseutsetting spriker svært mye, og det samme gjør den metodiske kvaliteten i studiene som forsøker å beskrive disse effektene. I rapporten fra 2011 konkluderte forskerne med at konkurranseutsetting fører til kostnadsbesparelser, men en slik konklusjon kan ikke trekkes ut fra den nyeste studien.

Men de finner heller ikke det motsatte, at kostnadene øker. Generelt peker de på at økninger i kostnader til administrasjon ofte utelates, men det gjør også ofte de kumulative besparelsene. Så selv om besparelsene avtar over tid, kan man likevel ha oppnådd en varig innsparing allerede ved første gangs konkurranseutsettelse.

I en Fafo-rapport fra 2013, Konsekvenser av konkurranseutsetting (Gautun m.fl.), kommer forfatterne ikke frem til noen klar konklusjon på om det lønner seg for kommunene å konkurranseutsette tjenester eller ikke. Forfatterne viser derimot til at det finnes altfor dårlig grunnlag for å undersøke dette, og mener at det er påfallende at det ikke gjennomføres mer systematiske og omfattende kartlegginger av både kvalitet og kostnader knyttet til konkurranseutsetting. Hvilke omfattende kartlegginger som har gjort siden den gang, som Veggeland baserer sine bastante konklusjoner på, skulle vært interessant å vite.

Ut fra de empiriske studiene som foreligger kan man ikke dra noen entydig konklusjon om hvorvidt konkurranse og profitt alltid virker eller alltid er galt. Men det er liten tvil om at konkurranse i en rekke konkrete tilfeller har ført til bedre resultater, både gjennom bedringer i objektive mål på kvalitet, og gjennom mer fornøyde brukere. Jeg viser til en rekke eksempler i et Civita-notat fra 2016, Profitt og kvalitet i praksis.

Å ha medbestemmelse over hvem som skal utføre grunnleggende omsorgstjenester for deg og din familie, har dessuten verdi i seg selv. Jeg er for eksempel mer opptatt av innholdet i tjenesten jeg mottar, enn om noen tjener penger på jobben de gjør.

Men Veggeland bruker ikke ordet kvalitet én eneste gang i sin artikkel. Det skyldes kanskje at hans innlegg egentlig ikke handler om best mulig tjenester levert på en mest mulig effektiv måte i det hele tatt. I stedet handler det om kampen mot overnasjonale selskaper, skatteplanlegging og det internasjonale kapitalsystemet. En interessant debatt – men en debatt som er altfor viktig til å projisere den på én sektor og én type selskaper.

Hvis kvalitet er viktigst, lar vi alle aktører slippe til – og sørger for at reguleringer og konkurranse om kvalitet spiller godt sammen, slik at de dårlige aktørene over tid lukes ut, mens de gode vinner frem, og at både offentlige, ideelle og kommersielle lærer av de beste. Det er både mer interessant og viktigere enn det unyanserte skremmebildet Veggeland tegner opp.

Innlegget er på trykk i Nationen 27.4.17.

Publisert: 29. april 2017
Velferd Velferdsstaten
Del på: Del link Del på twitter Del på facebook

Relatert

Omsorg, eldre, lege, hender
Aslak Versto Storsletten

Snøballeffekten

Når ytre venstre jakter på alt som ikke representerer «demokratisk styring», kan det tyde på at ideelle velferdsleverandører er de neste på listen.
VelferdsstatenVelferdstjenester
To hender sammen
Aslak Versto Storsletten

Skredes ideologiske sump

Et mangfold av private aktører, med ulike eier- og organisasjonsformer, har lenge spilt, spiller fortsatt og vil lenge spille en svært viktig rolle for at staten skal oppfylle sine velferdsgarantier til befolkningen.
Velferdsstaten
Aslak Versto Storsletten

Makroperspektivet i velferdsdebatten

Når presset på helse- og omsorgssektoren øker i fremtiden, er mitt tips at vi vil se tilbake på debatten om fortjeneste med stor forundring.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester
Kristin Clemet

Et brudd med den norske utredningsmodellen

Det har etter hvert blitt svært vanskelig å forstå hvorfor venstresiden mener at det er fornuftig å fase ut alle offentlig finansierte kommersielle velferdstilbud. Det inntrykket man får, er at det, av en eller annen grunn, er galt å tjene penger på velferd. Men hvorfor er det galt?
Private i velferdenVelferdstjenester
Aslak Versto Storsletten

Kunnskapsløst av Skrede

Når Anders Skrede angriper min problematisering av ideelle aktørers kapasitet og interesse i velferden, kommer hans manglende kunnskap om både tidligere og nåværende tider til syne.
Politikk og samfunnVelferdsstatenPrivate i velferden
Aslak Versto Storsletten

Det store bildet om velferdsstaten

Agendas Tiril Rustad Halvorsen bedriver «cherry picking» i sitt svar til meg om velferdsstaten. Dermed forsvinner de lange linjene.
VelferdsstatenPrivate i velferdenVelferdstjenester

Nyhetsbrev og invitasjoner

Meld deg på nyhetsbrevet og få siste nytt levert i innboksen:

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Støtt Civita

Bidra til at Civita kan fortsette arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

Gi støtte

ARTIKLER

  • Ideer
  • Demokrati og rettigheter
  • Politikk og samfunn
  • Økonomi

Annet innhold

  • Politisk ordbok
  • Publikasjoner
  • Podcasts
  • Arrangementer, kurs og seminarer
  • YouTube

Om Civita

  • Om Civita
  • Medarbeidere
  • Støtt Civita
  • Kontakt oss
  • Retningslinjer for refusjon og retur

Følg oss

Civita - Twitter

Civita - LinkedIn

Civita - Instagram

Civita - Facebook

Civita - Youtube

  • Information in english
  • Personvernerklæring
civita@civita.no
Civita logo