Bård Larsen
Demokrati og rettigheter

Verdibørsen: Høyre- og venstreekstremisme

Øyvind Foss, Bernt Hagtvet og Civita-historiker Bård Larsen diskuterer i Verdibørsen ekstremister: Hva er forholdet mellom ytre venstre og ytre høyre? Et berøringspunkt mellom fascisme og kommunisme er den av-individualiseringen av tankeverden; utopien er et slags kollektivt mål, for kommunistene var det det klasseløse samfunn, for fascister nasjonalstatlige, homogene løsninger, gjerne med en idé om at man skulle tilbake til en eller annen gyllen fortid, bygget opp på myter. Man kan jo godt si at også marxismens og leninismens mål også er en slags myte, sier Bård Larsen.

Publisert: 6. februar 2012

Øyvind Foss, Bernt Hagtvet og Civita-historiker Bård Larsen diskuterer i Verdibørsen ekstremister: Hva er forholdet mellom ytre venstre og ytre høyre?

«Et berøringspunkt mellom fascisme og kommunisme er den av-individualiseringen av tankeverden; utopien er et slags kollektivt mål, for kommunistene var det «det klasseløse samfunn,» for fascister ulike typer for nasjonalstatlige, homogene løsninger, gjerne med en idé om at man skulle tilbake til en eller annen gyllen fortid, bygget opp på myter. Man kan jo godt si at også marxismens og leninismens mål også er en slags myte, fullstendig basert på fantasiprodukter,» sier Bård Larsen.

Hør sendingen her (mp3): nrk_verdiboersen_2012-0204-0900_6346386297.mp3

Se også Civitas seminarserie om høyreekstremisme og Larsens bok Idealistene.