Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Mathilde Fasting

Hva skal vi med kunst?

Kan kunsten overleve i dagens overflod av synsinntrykk? Hva gjør sosiale medier med oss når vi blir mer opptatt av å ta bilde av kunstverk enn å se på selve verket?
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Knausgård burde takket nei til Leninprisen

Det er forskjell på å ha et åpent sinn og høl i huet. Det er en særegen form for kunstnerisk arroganse å takke for en pris som er oppkalt etter en diktator.
KommunismeKultur
munch skrik
Oda Oline Omdal

Klimaprotester skal ikke være et frikort for lovbrudd

Det er naivt å tro at det å ødelegge kunst vil føre til at man blir tatt mer på alvor.
Politikk og samfunnKulturKlima og miljø
Civita-foredraget
Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. Svendsen om kunst

Kunst blir ofte fremstilt som mer frihetlig enn andre menneskelige aktiviteter. Har vi noen grunn til å tro at det er slik? Og er det overhodet mulig å trekke et skille mellom det som er kunst og det som ikke er kunst?
Politikk og samfunnKultur
Mathilde Fasting

Kunstneren Kenneth Blom om kunst- og kulturpolitikk

I denne episoden av Liberal halvtime gir kunstneren Kenneth Blom et skråblikk på norsk kunst- og kulturpolitikk, norske kunstnere og deres syn på politikk. Blom mener at vi kan lære mye av hvordan kunst og kultur formidles og finansieres internasjonalt.
Politikk og samfunnKultur
Torstein Ulserød

Er det trygt å være borgerlig kunststudent?

Særlig hvis man ønsker å kutte i offentlige kulturbudsjetter, spør Torstein Ulserød i Mineva.
Politikk og samfunnHøyere utdanningKultur
Mathilde Fasting

PODCAST: KODE hevder seg mot «Oslo-dominansen».

Petter Snare, lederen for KODE i Bergen, forteller om hvorfor kunst og kultur er viktig i samfunnet, hva han mener om private bidrag til kunsten og hvorfor Norge må passe på sine kunstsamlinger og museer landet rundt. 
Politikk og samfunnKultur
Mathilde Fasting

PODCAST: Oslo-Filharmonien – En vital 100-åring

Ingrid Røynesdal, leder i Oslo-Filharmonien, vil bruke kunsten og musikken til å bygge broer. Oslo-Filharmonien feirer 100-årsjubileum, og i denne podcasten forteller Røynesdal hvorfor kunst og kultur er viktig i samfunnet og hvordan også et symfoniorkester kan finne nye lyttere og ha sin plass i et moderne samfunn.
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Om farlige forestillinger

"Den samfunnskritiske kunsten bør ha mage og ta høyde for at den som bjeffer får bjeff tilbake." Bård Larsen i Klassekampen.
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Uviktig «politisk» kunst?

"Skal vi se til den farlige kunsten må vi gå til autoritære regimer, der kunstnere risikerer liv, helse og sikkerhet. Egentlig bør vi prise oss lykkelige, for med mindre man tegner Profeten, står kunsten som frie ytringer som en påle i norsk samfunnsliv", skriver Bård Larsen.
YtringsfrihetKultur
4 okt
onsdag 4 oktober 2017 kl. 00:00

Kunst og Revolusjon

Civita og Nationaltheatret inviterer til frokostmøte i publikumsfoajeen på Nationaltheatret onsdag 4. oktober kl. 8.00 – 09.00. Se live stream fra kl. 8.00 her!
Politikk og samfunnKultur
Iven Opsahl

En ekte, frekk og vakker opplevelse

"Balletten Carmen viser oss den fornyelsen Operaen bør fokusere på: Oppsetninger der det klassiske språket bevares, mens utrykket moderniseres gjennom fokus på det som i dag er gjenkjennelig i de tradisjonelle fortellingene," skriver Iven Opsahl.
Kultur

Fra kunst til industri, fra idé til BNP

Karl Ove Knausgårds litteratur er en stor kommersiell suksess. Vi spurte; hvordan vi kan forstå kunsten som et bidrag til BNP? Er det bra at kunst kommersialiseres, eller mister kunsten da sin egenart som fri og uavhengig?
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Osvald-monumentet: Braanens bekvemmelige misforståelser

"De unge og idealistiske sabotørene som mest av alt ønsket handlekraft, har nærmest blitt desimert av et forskjønnende ettermæle fra en mann som sto langt fra tanken om et fritt, selvstendig og demokratisk Norge. Osvald-monumentet er ikke bare et norsk minnesmerke, men også forlengelsen av en evigvarende kamp om historien," skriver Bård Larsen i Klassekampen.
Politikk og samfunnKommunismeKultur
Bård Larsen

Skivebom om Osvald-monumentet

"Det er neppe veldig kontroversielt å hevde at datidens kommunister ikke var særlig åpne for pluralisme og frihet - enn si nasjonal suverenitet. På den annen side blir det helt urimelig å hefte Stalin ved alle som var del av Osvald-gruppens aktiviteter. Derfor burde både det propagandistiske uttrykket og inskripsjonen fra Sunde vært utelatt," skriver Bård Larsen i Dagsavisen.
Totalitære og autoritære regimerKommunismeKultur
Bård Larsen

Borgersrud blander kortene – igjen

"Borgersrud klarer heller ikke denne gang å dy seg fra å trekke paralleller mellom antikommunisme og nazisme. Han kjenner igjen «nazistenes propagandaspøkelse om at «jødebolsjevismen» skulle innføres i Norge». Men man må altså ikke være brun for å betrakte stalinismen som totalitær," skriver Bård Larsen i VG.
Totalitære og autoritære regimerKommunismeKultur
Bård Larsen

Osvald-monumentet: Borgersruds pussige kritikk

"Lars Borgersrud mener tilsynelatende at min kritikk av minnesmerket til Osvald-gruppen er i god McCarthy-ånd. Det er ord til å bli usikker på," skriver Bård Larsen i VG.
Totalitære og autoritære regimerKommunismeKultur
Bård Larsen

Et forsvar for kunstignorantene

"Det er en blandet fornøyelse å stikke den kritiske nesa inn i kunstens verden hvis man ikke sitter på kunstens teoretiske kompetanse. Det er fort gjort å få smekk på fingrene," skriver Bård Larsen hos Minerva.
Politikk og samfunnKultur
Bård Larsen

Hvem er redd for Bertolt Brecht?

"Det er 25 år siden kommunismen trakk sitt siste, triste åndedrag. Derfor er jeg helt enig i at Brecht omsider må kunne forstås som et helt menneske og kunstner, som et produkt av sin tid. Kontekstuell forståelse er nemlig ikke det samme som ansvarsfraskrivelse," skriver Bård Larsen i Klassekampen.
KommunismeKultur
Bård Larsen

Den uutholdelige lettheten

"Mens det drives kampanje for å boikotte Nationaltheatrets samarbeid med det israelske Habima-teateret, er det liten motstand mot at Ibsenprisen går til en tilhenger av serbisk fascisme," skriver Bård Larsen i Vårt Land.
MenneskerettigheterTotalitære og autoritære regimerKultur
Kristin Clemet

Nord-Korea og Traavik: Siste akt

"Mandag varslet kunstneren Morten Traavik at han vil politianmelde Civita. Å involvere politiet i en politisk debatt er unektelig originalt. Bakgrunnen er Traaviks langvarige og etter hvert mye omtalte engasjement i Nord-Korea, der han samarbeider med kunstnere og med regimet. Det er helt legitimt å mene at et slikt samarbeid er av det gode - men det er selvsagt like legitimt å mene noe annet," skriver Kristin Clemet i Dagsavisen.
MenneskerettigheterTotalitære og autoritære regimerKultur
Bård Larsen

Dialog om Nord-Korea

"At en håndfull unge kunstnere synger «Papegøyen fra Amerika», under streng overvåking av nordkoreanske sikkerhetsfolk, uten mulighet til å formidle sine inntrykk fritt verken i Norge eller ved hjemkomst, tilfører lite eller ingenting som gir begrepet dialog mening," skriver Bård Larsen i Bergens Tidende.
Demokrati og rettigheterKultur
Bård Larsen
Bård Larsen

«Kardemomyang»: En vei ut av uføret

"Festspillene har malt seg opp i et hjørne ved å sette opp «Kardemomyang». Ville sultne nordkoreanere sette pris på at myndighetene sender velfødde kaderungdommer til Norge for å spille trekkspill eller synge kardemommesanger på norsk for et finkledd middelklassepublikum som lar seg more over dette? Hvem vil egentlig, når man får tenkt seg om, være klakører for et slikt spetakkel? Men det finnes en mulig vei ut av uføret for direktør Beyer," skriver Bård Larsen i BT.
MenneskerettigheterDemokrati og rettigheter
Eirik Løkke

I skrekk­regimets tjeneste

"Man skal selvsagt passe seg for å kritisere en oppsetning før den har funnet sted. Men at Festspillene velger å samarbeide med nordkoreanske myndigheter, for blant annet å markere grunnlovs­jubileet, fremstår unektelig som grotesk," skriver Eirik Løkke i Bergens Tidende.
MenneskerettigheterDemokrati og rettigheterKultur
Bård Larsen

Morbid sammenblanding

"Dette er kunst for kunstens skyld, og ufarlig provokasjon pakket inn i betydningsfullhet. Like fullt fremstår det hele umoralsk og uten empati for det nordkoreanske regimets ofre. De fremstår som expendables for den som mest lar seg fascinere av den storslagne estetikken i Nord-Koreas propagandaspetakkel. Traavik betrakter Nord-Korea som en installasjon, en performance," skriver Bård Larsen i Dagbladet.
Totalitære og autoritære regimerDemokrati og rettigheterKultur
Bård Larsen

Kunstkritikk: Sovjet, du

"Nistad lurer på om ikke jeg gjør Traavik en tjeneste, ved at Kulturrådet ved neste korsvei må si ja til Traavik, av frykt for å klebes til Civita. Vel, det er ikke helt umulig, selv om jeg nok tror at Kulturrådet er langt voksnere enn som så. Noen sjanser må man uansett ta, hvis man vil si noe i et demokrati. Det kan jo til og med være at vi lærer noe underveis?," skriver Bård Larsen i Klassekampen.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Bård Larsen

Nord-Korea: Trenger vi Traaviks nyansering?

"At en anerkjent samtidskunstner samarbeider med et diktatur som Nord-Korea, vil være svært verdifullt for denne staten, og vil kunne ha som ringvirkning at andre gjør det samme. Resultatet vil bli en normalisering av vårt forhold til lederskapet i Nord-Korea, altså en stille aksept av den totalitære statens fremferd," skriver Bård Larsen i Klassekampen.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Bård Larsen

Handler det bare om kunst?

"Kulturrådets Yngve Slettholm har, i sitt svar til min kritikk av Morten Traaviks Nord-Korea-prosjekt, selvsagt helt rett i at kunsten skal være fri. Men den må ikke nødvendigvis være statsfinansiert. Den dagen Kulturrådet støtter prosjekter som ser de lyse og menneskelige sidene av Gyldent Daggry - eller Guantánamo - kan vi tro på at dette bare handler om kunst," skriver Bård Larsen i Aftenposten.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Bård Larsen

Traavik og Nord-Korea: Brikkene faller på plass

"Isolasjon av Nord-Korea vil vi ikke ha, men så er det heller ikke utvekslingen av kunstneriske uttrykk som er Traaviks problem. Aftenposten oppsummerer det godt: "Traaviks forsøk på å nyansere bildet av landet resulterer i å nyansere bildet av det totalitære regimet i stedet." Bård Larsen svarer Morten Traavik og Per Ananiassen i Aftenposten.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Bård Larsen

Nord-Korea: Underholdning av tragedie

"Morten Traavik fortsetter ufortrødent med sin kulturutveksling med nordkoreanske myndigheter. Traavik har gjort det til et levebrød å lage ironisk konseptkunst av et brutalt samfunn. Han mottar massiv støtte fra Kulturrådet. Bør ikke nordkoreanske myndigheter ta seg av denne finansieringen?," skriver Bård Larsen i Aftenposten.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Anna Katharina Fonn MatreAase Marthe Johansen HorrigmoKristian Meisingset

Kultur for kulturens skyld

Boken tar et oppgjør med den rådende kulturpolitiske ideologien. Vi må satse på kultur fordi kulturen har en egenverdi, ikke for å utjevne sosiale forskjeller. Forfatterne fremmer en rekke forslag for å skape større avstand mellom staten og kulturlivet.
IdeerKultur
Bård Larsen
Bård Larsen

En uunngåelig satire

"Det er ikke uvanlig innen konseptkunsten å bruke provokasjonen for å skape blest om seg selv og sin kunst. Det har etter hvert blitt vanskelig å finne temaer som virkelig provoserer. Noen velger å senke Kristus i urin, mens andre velger å fremstille Nord-Korea som et tegneserieland. Men bør undertrykkelse være gjenstand for postmoderne relativisering?," spør Bård Larsen hos NRK.
Totalitære og autoritære regimerKultur
Kristin Clemet

Ensidig og unyansert i Desse dagar

"Det er ingenting som tyder på at Norge er “i ferd med å gli bort fra de demokratiske prinsippene som dette landet er tuftet på”," skriver Kristin Clemet.
Demokrati og rettigheterYtringsfrihetKultur
Kristin Clemet

Traaviks absurde teater

"Traavik er åpenbart ikke fornøyd med den oppmerksomheten han allerede har fått, så derfor har han anmeldt oss. Vi er anmeldt for ærekrenkelse, men visstnok ikke fordi dette er viktig for Traavik. Det som er viktig for han, er "hvilken tone vi skal ha i den offentlige debatten". Er det Traaviks debattform vi skal ha som ideal?" Kristin Clemet blogger.
Totalitære og autoritære regimerKultur