Axel Dreher ved det tekniske universitetet i Zürich lager hvert år en globaliseringsindeks inndelt i tre underkomponenter: Økonomisk globalisering (handel og investeringer), politisk globalisering (politisk integrasjon målt ved deltakelse i internasjonale politiske organisasjoner) og sosial globalisering (informasjonsstrøm og mellommenneskelig kontakt over landegrensene). KOF-Indeksen for 2008 er basert på de siste tilgjengelige tall fra 2005 og inkluderer 122 land.

Hovedtendensen er fortsatt økt globalisering. Spesielt i rike vestlige land er globaliseringen sterk, men det er også i disse landene at man finner en svak svekkelse i globaliseringen i de senere årene.

Norge havner i årets indeks på en 17. plass sammenlagt. Årsaken til at Norge havner såpass høyt er 11. plassen på rangeringen av sosial globalisering. Når det gjelder økonomisk globalisering havner Norge nede på en 34. plass. Norges ”utenforskap” ift EU bidrar til en 38. plass på listen for politisk globalisering.

På de fem første plassene sammenlagt (i rangert rekkefølge) finner vi Belgia, Østerrike, Sverige, Sveits og Danmark.

Norge scoret høyest på økonomisk globalisering i annen halvdel av 1990-tallet. Siden har det stagnert noe. Den sosiale globaliseringen er økende mens politisk globalisering er stabil. Indeksen viser utviklingen siden 1970.

Se også Axel Drehers artikkel Does Globalization affect growth?