SVs nestleder Audun Lysbakken hevder i DN 4. oktober at Lisbeth Berg-Hansen i NHO bidrar til en ”ufortjent oppgradering” av privat eierskap. Selv forsøker Lysbakken og SV å nedgradere det private eierskapets betydning.Forslaget om en helt ny selskapsform kalt Demokratisk selskap – DS, er av de friskeste eksemplene 

Forslaget er fra partiprogrammet  hvor man tar til orde for ”økonomisk demokrati” og ”reformer som øker fellesskapets styringsmuligheter og de ansattes makt over egne arbeidsplasser”.

Det er selvsagt positivt at ansatte også er eiere. Dette kan fullt ut oppnås med eksisterende selskapsformer. Det skjer hele tiden.

Så hva slags konkrete reformer er det SV ser for seg? Det er neppe et plutselig ønske om å styrke privat eiendomsrett som ligger til grunn for forslaget. ”Jeg er sosialist”, var Lysbakkens lite beroligende begrunnelse i Aftenposten på spørsmålet om hvorfor han ønsker selskapsformen. Navnevalget – DS – er neppe tilfeldig og forteller hva man mener om eksisterende selskapsformer. Man kan tenke seg hvordan dette vil bli utnyttet i politisk retorikk. Dette virker mest som lite subtil grunnleggende kapitalismekritikk, en type kritikk som Lysbakken målbærer tydeligere og langt smartere enn sine mindre prinsippfaste partifeller i Regjeringen. Men hvor nyskapende er dette egentlig? Navnet, ”demokratiske bedrifter” minner ikke så rent lite om selskapsformen man i DDR kalte ”Volkseigene Betriebe” (VEB) – ”folkets egne bedrifter”. Navnet på selskapsformen var som kjent like mye en løgn som navnet på staten den eksisterte i.