HELSE: Norge på 7. plass i Europa

 

Euro Health Consumer Index for 2007, den årlige undersøkelsen av helsestellet i EU inkluderer i år også Norge. Det norske   helsevesenet rangeres som nummer 7 av 29 blant offentlige helsevesen. Østerrike vinner med en poengsum på 806, etterfulgt av Nederland (vinner i 2005), Frankrike (vinner i 2006) og Sveits, Tyskland og Sverige.

 

 

I fem kategorier som dekker 27 ytelsesindikatorer, får Norge 724 poeng av 1000 mulige. Det er verdt å merke seg at systemet er nokså godt, men ikke særlig generøst.

 

 

«Start for alvor å se på effektiviteten i norsk helsevesen! De siste årene er tilgjengelighetsproblemene «løst» ved å øse penger over dem – svært dyrt helsevesen! Får norske forbrukere virkelig valuta for pengene?» spør dr. Arne Björnberg, forskningsdirektør for Euro Health Consumer Index.

 

 

«Innføringen av nye kreftmedisiner bør framskyndes så snart som mulig i et så rikt land!» sier presidenten i Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, når han analyserer indeksresultatene for Norge.

 

 

Euro Health Consumer Index er en årlig rangering av nasjonale europeiske helsestell innen fem områder som er viktige for forbrukerne: pasientrettigheter og -informasjon, ventetider for vanlige behandlinger, behandlingsresultat, generøsiteten i systemet og tilgangen til medisiner. Den ble først publisert i 2005. Indeksen bygger på en kombinasjon av offentlig statistikk og uavhengig forskning, og blir presentert i en brukervennlig tabell.

 

 

Se hele rapporten for 2007